Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Ed Hupkens

184. Negentiende-eeuwse pilastergevel

FotoLB BM 184Het brede pand Brede Haven 18 is een 19e-eeuws herenhuis met fraaie pilastergevel. Foto: Josephine Peren

Het pand Brede Haven 18 is in zijn huidige vorm in 1843 tot stand gekomen. De gevelsteen links in de voorgevel met het jaar 1843 en de letters I.A.T.L. herinneren aan deze verbouwing. De woning is, tegelijk met de drie linker buurpanden, in 1975 verbouwd. De 19e-eeuwse constructie van het gebouw is zo veel mogelijk gehandhaafd. Sinds maart 2010 staat het aangewezen als gemeentelijk monument.

Het complex bestaat uit een voorhuis met vast achterhuis. Het geheel omvat een kelder (onder een deel van het achterhuis), begane grond, verdieping en zolderverdieping onder een haaks op de voorgevel gesitueerd zadeldak. Het dak heeft een voor- en achterdakvlak en is gedekt met rode pannen. De voorgevel is drie vensterassen breed en is geheel gepleisterd. Op de begane grond heeft de gevel een hardstenen plint. Links is de woningingang met brede paneeldeur en vierruits bovenlicht. Op het kalf staat de huisnaam ‘De Drueve’ en links van de ingang zit de hardstenen gevelsteen die herinnert aan de herbouw in 1843. In het pleisterwerk boven de ingang zit een imitatiestrek. Rechts van de ingang bevat de gevel twee vensters met achtruits schuiframen. Onder de vensters zit een hardstenen dorpel, boven de vensters is in het pleisterwerk een imitatiestrek aangebracht.

Op de verdieping heeft de gevel geblokte hoekpilasters. Boven een ver uitstekende lijst zitten drie rondboogvensters met drieruits dubbele draairamen en een (rond afgesloten) drieruits bovenlicht. Aan weerszijden van deze vensters is een gepleisterde pilaster uitgevoerd. Deze dragen de gepleisterde rondbooglijsten boven de vensters. Deze vensters zijn voorzien van een Frans balkon boven een hardstenen lekdorpel op gestuukte consoles. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met architraaf, fries met tien consoles die de kroonlijst dragen.

Onder het rechterdeel van het achterhuis is een kelder met tongewelf, die van binnenuit toegankelijk is. De rookkanalen lopen tegen de rechtermuur. De indeling van de woning dateert vrijwel geheel uit 1975. De gang die rechts op de begane grond en de op de verdieping loopt, herinnert nog wel aan de oorspronkelijke, 19e-eeuwse indeling.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 25 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard