Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Ed Hupkens

187. Eeuwenlang bekend als apotheek

FotoLB BM 187Sinds 1672 staat het pand Markt 35 bekend als apotheek. Foto: Josephine Peren

Het pand Markt 35 is gelegen binnen de oudste stadsommuring en staat al sinds 1672 bekend als apotheek. In 1750 is het enige tijd in gebruik geweest als loodgieterswinkel. De oorsprong van het huis gaat echter terug tot de 15e eeuw, toen het is herbouwd na de grote stadsbrand van 1419. In de eeuwen daarna is het meermalen herbouwd. Sinds april 1990 staat het geregistreerd als rijksmonument.

De bepleisterde lijstgevel dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. De winkelpui met een eenhoorn in het bovenlicht is een opvallend element. Ook het bijzonder fraaie winkelinterieur, behorend bij de functie als apotheek, dateert uit deze periode. Het pand bestaat uit een begane grond, eerste, tweede en zolderverdieping en een kelder (zowel onder voor- als achterhuis). Het heeft de voor Den Bosch kenmerkende voor- en achterhuisindeling, gescheiden door een brandmuur, met houten binnenpui in het voorhuis. Van een oudere voorganger zijn fragmentarische restanten aangetroffen in de rechter zijmuur; daar is muurwerk waargenomen uit de late 13e of vroege 14e eeuw. Vermoedelijk is dit een restant van een stookplaats. De grootte en plaats van de stookplaats maakt het volgens bouwhistoricus Ad van Drunen aannemelijk dat die onderdeel heeft uitgemaakt van een stenen zaalhuis dat bij de grote stadsbrand van 1419 is verwoest. Van het huis uit de 15e eeuw zijn beide zijmuren bewaard gebleven.

In de linker zijmuur zijn op de verdieping restanten aangetroffen van spaarbogen. Deze bogen zijn in het muurwerk aangebracht om bakstenen uit te sparen. Later zijn de bogen opgevuld met metselwerk, waardoor een vlakke muur is ontstaan. Op de verdieping zijn in de linker zijmuur bouwsporen aangetroffen van de positie van een oudere achtergevel. Het blijkt dat het huis naar achter toe uitgebreid is. Op de tweede verdieping is in de linker zijmuur een overkraging aangetroffen, die bij het linker buurpand heeft behoord. Als gevolg hiervan zijn de moerbalken voorzien van muurstijlen, die aan de bovenzijde deels in de overkraging zijn gehakt.

De balklagen bestaan uit moerbalken en kinderbinten, waarvan er enkele op de eerste verdieping nog voorzien zijn van fraai gesneden, gotische peerkraalsleutelstukken. Er zijn enkele muurschilderingen aangetroffen, waaronder een schildering met draperieën uit het eind van de 18e eeuw. Op beide zijmuren zijn restanten van diamantkoppen boven een lambrisering aangetroffen, die teruggaan tot de eerste helft van de 16e eeuw.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 25 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard