Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Ed Hupkens

189. Smal maar diep pand

In het midden het wit gepleisterde pand op een vrij smal maar erg diep perceel aan de Hooge Steenweg 28. Foto: Josephine Peren

Het pand Hooge Steenweg 28 bevindt zich op een vrij smal, maar erg diep perceel aan de westelijke zijde van de straat. Achter het hoofdgebouw is een kleine open plaats gelegen, die smaller is dan de rest van het perceel, waarop een berging gebouwd is. In 1606 komt het in de archieven voor onder de naam De Lelie, in de volksmond staat het bekend als Het Postzegeltje. Sinds maart 2005 is het aangewezen als gemeentelijk monument.

Oorspronkelijk bestond het pand uit een voor- en een achterhuis, de brandmuur is echter volledig verwijderd. Het omvat vier niveaus: kelder, begane grond, eerste verdieping en zolder. Het huis wordt afgedekt onder een met golfpannen gedekt zadeldak, met dakschild aan de voorzijde. Onder het voorste gedeelte bevindt zich een kleine kelder met tongewelf, die loodrecht op de voorgevel staat. De gepleisterde negentiende-eeuwse lijstgevel is in de twintigste eeuw voorzien van een moderne winkelpui. Boven de waterlijst, waarin de onderdorpels zijn opgenomen, bevat de eerste verdieping twee vensters. Deze bestaan uit ongedeelde schuiframen met een vast bovenlicht. Op de tweede verdieping bevinden zich twee vensters, die bestaan uit twee-ruits draairamen. Rechts naast het rechterraam bevindt zich een gevelanker. Alle vensters zijn voorzien van een stucomlijsting, waarin aan de bovenzijde een rijk gedecoreerde kuif (barok siermotief) is aangebracht. De kroonlijst wordt beëindigd door een kroonlijst op consoles, die aan de rechterzijde is afgekapt.

De linkerzijmuur van het pand staat op de oude scheiding tussen twee grotere percelen. Het dertiende- of vroeg veertiende-eeuwse baksteenwerk van deze muur behoort tot het oudste dat in de Hooge Steenweg is aangetroffen. In de rechterzijmuur kwam bij een verbouwing in 1998 een vakwerkconstructie in zicht. Deze wand heeft tot het oorspronkelijke pand behoort en stamt uit de tweede helft van de zestiende eeuw. De constructie loopt over meerdere verdiepingen door. Met een tussenbalkconstructie is een verdiepingsbalklaag en een insteekverdieping aangebracht. Uit de bouwsporen kon worden vastgesteld dat de verdiepingsbalklaag sleutelstukken bezat. In de tuitgevel aan de achtergevel bevindt zich een nog deels oud kozijn met oude raamhengen (zeventiende-eeuws).

De verdiepingsvloer is opgebouwd uit een zestiende-eeuwse, samengestelde balklaag. Enkele balkvakken bevatten nog de oorspronkelijk eiken kinderbinten. Andere balkvakken zijn inmiddels vervangen door grenen kinderbinten uit de negentiende eeuw. Tussen de moerbalken van de eerste twee balkvakken zijn onderslagbalken geplaatst.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 20 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard