Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Ed Hupkens

190. Net buiten eerste stadsmuur

FotoLB BM 190Het complex Fonteinstraat 10 / Verwersstraat 2A bestaat uit een 19e-eeuws hoekhuis met een 17e-eeuwse kern. Foto: Josephine Peren

Het pand Fonteinstraat 10 / Verwersstraat 2A werd in 1638 ‘De Colf’ genoemd. Het was net buiten de eerste stadsmuur gelegen. In de loop van de 19e eeuw werd het verbouwd en voorzien van nieuwe gevels. De opzet van de huidige puien dateert uit 1965. Toen werd de begane grond geheel ingericht als winkel. De bekleding van deze puien is rond 2000 gewijzigd. Tegenwoordig is de begane grond nog steeds geheel in gebruik als winkel en is op de verdieping een woning. Sinds maart 2010 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het gebouw bestaat uit een begane grond, verdieping en een zolder onder een haaks op de Fonteinstraat gesitueerd zadeldak met dakschild aan de Fonteinstraat. Er is geen voor-, zij- of achtertuin, het perceel is geheel bebouwd. De voorgevel aan de Fonteinstraat is drie vensterassen breed en is gepleisterd. Op de hoge begane grond is een nieuwe winkelpui aangebracht, met centraal een winkelingang. Rechts en links hiervan is een etalagevenster met hardstenen borstwering. Deze bevatten een raam en een laag bovenlicht. Op de verdieping heeft de gevel drie vensters met kozijnen met een kwart hol profiel en toognagels en zesruits schuiframen. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met architraaf, gepleisterd fries en houten kroonlijst, die doorloopt over de zijgevel van het pand aan de Verwersstraat.

Het hoekpand wordt aan de linkerzijde begrensd door bebouwing. De drie vensterassen brede zijgevel aan de Verwersstraat is eveneens gepleisterd. Het in de voorgevel toegepaste etalagevenster wordt in deze zijgevel in drievoud herhaald. Rechts van deze etalagevensters zit een ingang met nieuwe deur en bovenlicht. Ook de drie vensters op de verdieping van de voorgevel worden op de verdieping van de zijgevel herhaald. Het hoofdgestel van de voorgevel, met architraaf, fries en kroonlijst, loopt door over deze zijgevel aan de Verwersstraat.

Achter de eenvoudige 19e-eeuwse lijstgevels gaat een 17e-eeuwse kern schuil. Intern zijn er constructieve onderdelen van deze oude kern bewaard gebleven. Zoals een samengestelde zolderbalklaag, bestaande uit moer- en kinderbalken. Daarnaast zijn er restanten van een houtskelet aanwezig. De kap heeft twee schaarspanten met balken en korbeels.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 20 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard