Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Ed Hupkens

191. Hier stond ooit een stadskasteel

Een deel van de fundamenten en zijmuur van het pand Markt 73 behoorde tot het stadskasteel ‘De Roodenburg’ uit de 12e eeuw, in 1910 gesloopt. Foto: Josephine Peren

Het pand aan de Markt 73, op de hoek van de Marktstraat, is een winkel-woonhuis met achterhuis. Het is in 1910 gebouwd in eclectische stijl met neorenaissance elementen naar ontwerp van de architect K.C. Suyling. Een deel van de fundamenten en zijmuur behoorde tot het stadskasteel ‘De Roodenburg’ uit de 12e eeuw, dat in 1910 is gesloopt. Sinds mei 2001 staat het pand geregistreerd als rijksmonument.

Het complex uit 1910 heeft een rechthoekig grondplan, telt drie bouwlagen en heeft een samengesteld dak. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen met natuurstenen elementen, de dakschilden zijn belegd met leien. De drie zijden van het voorhuis worden bekroond door een trapgevel. De benedenverdieping bestaat uit een winkelruimte en een magazijn met tussenvloer. De winkelpui strekt zich uit over twee traveeën van de voorgevel, de afgeschuinde hoek en een travee van de zijgevel. De pui heeft getoogde etalageopeningen met granieten kolommen, aanzetstenen en gemetselde togen.

Het voorhuis heeft op de eerste en tweede verdieping rechtgesloten vensters met natuurstenen onder- en bovendorpels, met op de tweede en derde verdieping natuurstenen aanzetstenen. De vensters hebben schuiframen onder een glas-in-lood bovenlicht. Op de eerste verdieping zijn twee Franse balkonnetjes geplaatst, één in de rechtertravee van de voorgevel en één op de afgeschuinde hoek. Beide bestaan uit een smeedijzeren hekwerk en een natuurstenen plaat en kraagstenen. In de rechtertravee van de voorgevel is op de tweede verdieping een halfronde erker aangebracht op natuurstenen kraagsteen. De afgeschuinde hoek eindigt in een erkerachtige vensterpartij met houten kozijnen op de derde verdieping.

In de voorgevel tussen de twee rondbogen is een gedenksteen aangebracht met een voorstelling van het voormalige stadskasteel en de tekst: GESTICHT/XII EEUW/VERNIEUWD/ANNO 1910/ROODENBURG. In de blinde zijgevel van het voorhuis is een groot tegeltableau ingekast met natuurstenen dorpel en aanzetstenen van de Maatschappij van Brandverzekering voor het Koninkrijk der Nederlanden. Het stelt hertog Jan van Brabant te paard voor, die de draak bestrijdt met de tekst: GAAT WEG VAN HIER MONSTER, DIT BOSCH BEHOORT MIJ, gesigneerd door Dorus Hermsen.

De zijgevel heeft een gemetselde plint, een hardstenen speklaag en aanzetstenen. Op de begane grond is een getoogde magazijndeur en een getoogd venster aangebracht. Verder is er een getoogd kelderluik dat geflankeerd wordt door kleine rondvensters. Op de eerste en tweede verdieping zijn rechtgesloten vensters met houten kruiskozijnen. De gootlijst is geplaatst op klossen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 20 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard