Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
hupkens ed 20 Auteur: Ed Hupkens

192. Ontworpen in Jugendstil

FotoLB BM 192Het complex in een gesloten gevelrij aan de Nieuwstraat 33-41 is begin 20e eeuw ontworpen in Jugendstil. Foto: Josephine Peren

Het complex in een gesloten gevelrij aan de Nieuwstraat 33-41 is begin 20e eeuw opgericht. Het heeft een rechthoekige plattegrond en omvat een begane grond, een verdieping en een zolder onder een afgetopt zadeldak. Het dak heeft aan de straatzijde een dakschild, dat met gesmoorde kruispannen is gedekt. De voorgevel is ontworpen in Jugendstil. Het staat sinds mei 2004 geregistreerd als gemeentelijk monument.

De zes vensterassen brede voorgevel is symmetrisch van opzet en heeft hoekrisalieten. Accenten zoals bogen, lijsten en dagkanten zijn afgezet door toepassing van crèmekleurige stenen. Bijna alle deuren en vensters in de voorgevel zijn oorspronkelijk. De vensteropeningen hebben hardstenen onderdorpels. Het rechterhoekrisaliet heeft op de begane grond een entreepartij, die bestaat uit een dubbele deur, gescheiden door een middenstijl. Een hardstenen kalf scheidt de deuren van het iets smallere bovenraam onder een steens segmentboog. Op de eerste verdieping is een verdiept boogveld onder een steens segmentboog aangebracht. Deze boog rust op dubbele aanzetstenen, die voorzien van een profilering. Het verdiepte vlak heeft een deuropening onder een steens segmentboog. De dubbele balkondeuren hebben een smaller en getoogd bovenlicht. Het hardstenen balkon op consoles met een voluten ornamentatie heeft een hardstenen baluster, waarin fraai siersmeedwerk is opgenomen. Eén van de balusterpijlers is tevens een achthoekige schoorsteen. Op zolderniveau is het hoekrisaliet eenzijdig getrapt. Het venster met bovenlicht is gevat in een opening onder een halfsteens segmentboog. Ter linkerzijde sluit een tweede vensteropening aan.

Het linkerrisaliet is grotendeels identiek. Afwijkend is de entreepartij: een dubbele deur onder een halfrond, gevorkt bovenraam. Rechts naast de vensteropening op de zolder is een blindnis onder een halfsteens segmentboog. Het venster op zolderniveau wijkt af van het venster in het rechterhoekrisaliet. Het middendeel van de gevel heeft op de begane grond links een dubbelvenster met een geornamenteerde, zandstenen middenstijl. En rechts een moderne pui met dubbele deur onder een latei, die zich onder twee halfronde bovenlichten bevindt. Op de verdieping bevinden zich vier vensters, die per twee door de steens segmentbogen gekoppeld zijn. Het verdiepte boogveld is net als de borstwering voorzien van een Jugendstilschildering. De schilderingen onder de vensters zijn opgenomen in een lijst waarin de muurdammen zijn doorgezet. Net onder de dakvoet van de gevel is een lijst met dubbele muizentand en een aantal gemetselde consoles. Hierboven is de gevel voorzien van een gemetselde balustrade (met siersmeedwerk) waarin twee rijke gedecoreerde, Vlaamse gevels, waarin de vensters onder een geprofileerde latei zijn opgenomen. Beide Vlaamse gevels hebben een lijst met ranke consoles, waarop het met zink beklede zadeldak aansluit. De nok van het dak heeft een piron.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - dinsdag 23 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard