Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Auteur: Ed Hupkens

203. Veerhuis aan de Maas

Bossche MonumentenHet pand Bokhovense Maasdijk 12 deed oorspronkelijk dienst als veerhuis. Tegenwoordig heeft het een horecafunctie. Foto: Josephine Peren

Het voormalige Veerhuis van Bokhoven is gevestigd aan de Bokhovense Maasdijk 12. Het vrijstaande pand, gebouwd omstreeks 1875, heeft een rechthoekig grondplan. Door de dijkverzwaring in de late twintigste eeuw, ligt het gebouw enigszins verzonken in het verzwaarde deel van de dijk. Sinds maart 2005 staat het complex geregistreerd als gemeentelijk monument.

Er zijn twee bouwdelen te onderscheiden. Op de eerste plaats een negentiende-eeuws deel (begane grond en zolderniveau), dat met de lange zijde op de Maasdijk georiënteerd is. Een tweede bouwdeel is een haaks aangebouwde schuur en dateert van circa 1900 en is omstreeks 1960 vernieuwd. Deze schuur is voorzien van een met Tuiles-du-Nord pannen gedekt zadeldak met wolfeinden. Het negentiende-eeuwse bouwdeel heeft een steil afgetopt schilddak dat met leien gedekt is. De dakschilden zijn zowel aan de boven- als aan de onderzijde voorzien van een geprofileerde bakgoot.

De gemetselde voorgevel van het negentiende-eeuwse bouwdeel heeft vijf vensterassen en is symmetrisch van opzet. De gevelopeningen zijn aan de bovenzijde voorzien van een gedrukte steens korfboog, de vensters hebben keramische raamdorpelstenen. De gedrukte korfbogen zijn aan de onderzijde gerecht, mogelijk ten behoeve van rolluikkasten. De voordeur met tweeruits bovenlicht is in het midden geplaatst en wordt aan weerszijden geflankeerd door twee vensters. Deze eenruits vensters zijn twintigste-eeuwse vernieuwingen. De borstwering onder de vensters is door de dijkverzwaring nagenoeg geheel verdwenen.

De voorgevel wordt afgesloten met een kroonlijst. De geprofileerde bakgoot wordt gedragen door gedecoreerde consoles, waartussen zich stucwerk panelen bevinden. Het dakvlak is geleed met drie grote dakkapellen. Deze hebben een houten opbouw en zijn voorzien van een T-venster met aan weerszijden zware wangen. De kapellen worden aan de bovenzijde afgesloten met een fronton. De nog oorspronkelijke T-vensters zijn voorzien van een tweeruits, schuivend onderraam en een drieruits bovenlicht. De ruitjes in het bovenlicht zijn licht togend. Mogelijk hebben er rolluikkasten boven de vensters gezeten. De wanden van de kapellen zijn evenals het dak gedekt met leien.

De linkerzijgevel van het woondeel bevat ter linkerzijde over de gehele hoogte ouder metselwerk, mogelijk achttiende-eeuws. In dit muurwerk zijn in de twintigste eeuw een deur met afdak met daarboven een tweeruits draairaam aangebracht. Het muurwerk ter rechterzijde van de gevel is in één fase met de voorgevel opgetrokken. Het dakschild is voorzien van een daklicht. Net als de linkerzijgevel bevat ook de rechterzijgevel ouder metselwerk. In dit oudere werk is in de tweede helft van de twintigste eeuw een venster aangebracht.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - woensdag 24 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard