Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

205. Van Dinghuis tot woonhuis

Bossche MonumentenOp de plaats van het huidige pand Driekoningenplein 5 te Bokhoven heeft ooit het Dinghuis (1631) gestaan. Foto: Josephine Peren

Het vrijstaande woonhuis aan het Driekoningenplein 5 te Bokhoven is in 1948 gebouwd, naar ontwerp van de architect J. Luijben. Het pand is herbouwd op de plek waar het Dinghuis uit 1631 heeft gestaan en in 1944 door oorlogshandelingen is verwoest. Een dinghuis is een rechtbank. Bij de naoorlogse herbouw zijn veel materialen hergebruikt, waaronder de gele IJsselstenen uit de 17e eeuw in het opgaande muurwerk van de gevels. Sinds november 2003 staat de woning geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het pand heeft een T-vormige plattegrond. Het bestaat uit een éénlaags bouwdeel met een langsgevel evenwijdig aan de straat. Haaks hierop is een tweede bouwdeel geplaatst. De woning is gedekt met een rieten zadeldak met forse overstek en een rookkanaal op beide nokeinden. Links achter op het perceel is een omstreeks 1960 gebouwde schuur onder een zadeldak. Net als alle andere gevels is de lange, parallel aan de straatzijde gelegen voorgevel gemetseld met ten dele hergebruikte, gele IJsselstenen, afkomstig van het 17e-eeuwse Dinghuis. Deze langsgevel is zes vensterassen breed, met een uitgebouwde Vlaamse gevel in de vierde vensteras van links. Hier bevindt zich een deuropening die niet (meer) als zodanig in gebruik is. Wel komt die overeen met de oorspronkelijke situatie van het voormalige Dinghuis. De uitgemetselde topgevel heeft een schuifvenster met schuivend onderraam. De Vlaamse gevel wordt aan de bovenzijde gesierd met een toppilaster. Aan weerszijden van de deur bevinden zich vijf vensters met schuivend onderraam, een vast bovenraam en een kleine roede-indeling. De vensters zijn geplaatst op keramische onderdorpels en hebben luiken. Markant in het gevelbeeld zijn de steens rondbogen boven de gevelopeningen.

De linkerzijgevel bestaat uit twee delen: de kopgevel van het aan de straat gelegen bouwdeel en de gevel behorende bij de dwars daarop geplaatste achterbouw. Rechts in de kopgevel bevindt zich de voordeur, een recente deur met achtruits bovenlicht onder een moderne luifel. Zowel de voordeur als het venster links ervan heeft aan de bovenzijde een rondboog, die identiek is aan die in de voorgevel. De top is geaccentueerd met een rookkanaal. Het linkerdeel van de linkerzijgevel ligt een stuk terug ten opzichte van het muurvlak van de kopgevel. In dit geveldeel, dat enkel een begane grond omvat, bevindt zich een aantal schuifvensters, identiek aan de vensters in de voorgevel. De gevel eindigt met een bloktandfries onder de forse overstek van het rieten dak.

De rechterzijgevel bestaat net als de linkerzijgevel uit een kopgevel en de lage zijgevel van het dwarsdeel. Vanaf de openbare weg is slechts de kopgevel zichtbaar. Deze is uitgevoerd als schoon werk, opgemetseld in wild verband. Op de begane grond bevinden zich twee schuifvensters, die hetzelfde zijn als de vensters in de voorgevel.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 28 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard