Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

209. Pastorie is gemeentelijk monument

Bossche MonumentenDe pastorie aan de Graaf Engelbertstraat te Bokhoven heeft monumentale waarde vanwege de gevels, de bouwmassa en de situering.
Foto: Josephine Peren

Het vrijstaande pand aan de Graaf Engelbertstraat 2 is de pastorie van de nabij gelegen R.K. kerk van St. Antonius Abt in Bokhoven. De woning heeft een L-vormig grondplan. Er zijn twee bouwonderdelen te onderscheiden: een hoofdbouw en een aanbouw aan de achterzijde. De rechthoekige hoofdbouw is met de lange zijde naar de straat gekeerd en omvat twee niveaus: begane grond en zolderniveau. Dit bouwdeel is voorzien van een met Hollandse pannen gedekt schilddak. De eenlaagse aanbouw heeft een plat dak. Het perceel is aan de straatzijde afgesloten met een ijzeren hekwerk. Het pand is in 1893 gebouwd en raakte in 1944 zwaar beschadigd. Het pand is in 1950 hersteld en in 1950 verbouwd. Daarbij werden nieuwe gevels voor de bestaande gevels geplaatst en kreeg de kap de huidige vorm. Sinds oktober 2003 staat het pand geregistreerd als gemeentelijk monument.

De voorgevel is symmetrisch van opzet. Het portiek met daarin de voordeur met bovenlicht bevindt zich in het midden van de gevel. De entreepartij is geaccentueerd met een hardstenen trap van drie treden en een stucwerk omlijsting. Zowel de deur als het bovenlicht is voorzien van siersmeedwerk. Aan weerszijden wordt de entreepartij geflankeerd door twee vensteropeningen met een steens segmentboog en een combinatie van keramische en hardstenen onderdorpels. De vensters bevatten een vierruits schuivend onderraam en een getoogd vierruits bovenlicht. De voorgevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een geprofileerde dakgoot met daaronder een bakstenen sierlijst. Het dakschild is in het midden voorzien van een dakkapel onder een zadeldak. De indeling van de voorgevel is tijdens het herstel rond 1950 ongewijzigd gebleven, waardoor dikke vensterneggen zijn ontstaan. De linkerzijgevel is blind. Net als de voorgevel is de gevel afgesloten met een geprofileerde dakgoot en een bakstenen sierlijst.

De rechterzijgevel heeft twee vensters die identiek zijn aan die in de voorgevel. Ook deze gevel is voorzien van een geprofileerde bakgoot met daaronder een bakstenen sierlijst. Het dakschild heeft een klein zolderraam De rechterzijgevel van de achterbouw bevat twee boven elkaar geplaatste gevelopeningen. De onderste opening heeft een steens segmentboog en een combinatie van een keramische en een hardstenen onderdorpel. De opening hierboven heeft een steens strekse boog en is eveneens voorzien van zowel een keramische als een hardstenen onderdorpel. Het venster bevat twee draaiende ramen. De gevel wordt afgesloten met een eenvoudige daklijst. De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - dinsdag 23 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard