Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

214. Kosterswoning

Bossche MonumentenHet pand Choorstraat 3-5 is een rijksmonument en tevens de kosterswoning van de Sint-Janskathedraal. Foto: Josephine Peren

Het pand Choorstraat 3-5 is de kosterswoning van de Sint-Janskathedraal. Het sluit aan op de plebanie (pastoorswoning) van de Sint-Jan op de hoek Choorstraat – Parade. Aan de oostelijke zijde grenst de kosterswoning aan het klooster van de Zusters van de Choorstraat. De kosterswoning dateert uit dezelfde bouwtijd als de pastoorswoning, omstreeks 1855. De kosterswoning is via enkele tussendeuren vanuit de plebanie toegankelijk. De architect is de Bosschenaar J.H.H. Bolsius. Sinds mei 2001 staat het geregistreerd als rijksmonument.

Het gedeeltelijk onderkelderde pand heeft een rechthoekige plattegrond. Het heeft twee bouwlagen, aan de voorzijde onder een schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in handvorm baksteen, met hardstenen plint, dorpels, stoep en bakgoot. De voorgevel wordt afgesloten door een kroonlijst. Geheel links is de ingangspartij, gevormd door een houten paneeldeur met tweeruits bovenlicht en stoep. Helemaal rechts is de ingang van een voormalige koetsremise, met dubbele paneeldeur. Een bovenlicht met een geometrische roedenverdeling met honingraatvormen. De vertrekken zijn voorzien van openslaande zesruits ramen.

De achtergevel heeft aan de achterzijde, rechts, een éénlaagse aanbouw onder plat dak, van een latere bouwdatum. Links hiervan is een achteringang met bovenlicht en een hardstenen stoep. De achtergevel is voorzien van rechtgesloten vensters met strek, met daarin T-ramen. In het interieur is de oorspronkelijke indeling van de kosterswoning in hoofdlijnen gehandhaafd. Op de begane grond geheel links is een smalle gang, die toegang geeft tot een voor- en achterkamer. Hiertussen is het trappenhuis en een tussenruimte: deze werd later aan de zijde van de voorkamer geopend. Ten zuiden van de achterkamer is een open plaats, geheel tegen de achtergevel is de keuken. Deze indeling wordt op de bovenverdieping herhaald. Rechts in de kosterswoning op de begane grond is een voormalige koetsremise. Aan de achterzijde ervan is een grote ruimte, die oorspronkelijk dienst deed als wasruimte (nu keuken). Op de verdieping hierboven waren vroeger aan de voorzijde een schatkamer en aan de achterzijde een logeerkamer ondergebracht. Later in gebruik genomen als bovenwoning. Op de zolderverdieping werden in de naoorlogse periode enkele tussenwanden geplaatst voor slaapkamers. In enkele vertrekken zijn nog de originele paneeldeuren en deuromlijstingen bewaard gebleven. De kelder heeft een tongewelf en wijnnissen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - woensdag 24 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard