Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

215. Paviljoen voor besmettelijke ziektes

Bossche MonumentenHet Mariapaviljoen was oorspronkelijk bestemd voor de opname van patiënten met besmettelijke ziektes. Foto: Josephine Peren

Het Mariapaviljoen van het voormalige Groot Ziekengasthuis aan het Burgemeester Loeffplein 70, was oorspronkelijk bestemd voor patiënten met besmettelijke ziektes, zoals cholera, roodvonk en tyfus. Het gebouw werd in 1915 opgetrokken, naar ontwerp van de architect J. Vrijman. Het paviljoen vertoont elementen van de chaletstijl. Het werd een voor die tijd modern gebouw met de allernieuwste ontwikkelingen in de gezondheidszorg. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het in gebruik genomen als polikliniek. In de jaren negentig was de facilitaire dienst van het ziekenhuis er gehuisvest. Sinds mei 2001 staat het complex geregistreerd als rijksmonument. Vanaf 2011 is er een horecabedrijf gevestigd.

Het Mariapaviljoen heeft een samengestelde, symmetrische plattegrond, bestaande uit een rechthoekig éénlaags middendeel met open plaats, waarop in het midden twee smalle uitbouwen voor de trappenhuizen uitkomen. Ook de sanitaire ruimten bevonden zich in het middendeel. Op beide uiteinden van de middenbouw bevinden zich twee rechthoekige hoekgebouwen van twee bouwlagen, waarin de ziekenzalen waren ondergebracht. Het middendeel heeft een zadeldak, de hoekpaviljoens hebben een overstekend wolfdak, gedekt met leien. De bakgoot rust op klossen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, met aan de bovenzijde een dubbele tandlijst. Op diverse plaatsen zijn polychrome, ruitvormige baksteendecoraties. De vensterdorpels zijn van natuursteen.

De vertrekken zijn voorzien van kruisvensters met kleine roedenverdeling in de bovenlichten. De hoofdingang bevindt zich in het centrale middendeel. De ingangspartij bestaat uit een paneeldeur met drieruits bovenlicht, tussen twee smalle, tweeruits vensters. Over de gehele breedte van de middenpartij is een houten luifel geplaatst. Boven de toegangspartij zit een natuurstenen gevelsteen; de oorspronkelijke tekst is verwijderd, nu staat er ETEN DRINKEN. Tussen de vensters op de bovenverdieping van de hoekpaviljoens zitten gevelstenen in een door een segmentboog afgesloten nis. In de uitbouw voor het trappenhuis op de begane grond zijn twee gekoppelde, smalle, éénruits vensters. Op de verdieping bevinden zich een kruisvenster met glas-in-lood bovenlichten en een kleiner tweeruits venster in een muurnis.

De zuidoostelijke gevel toont dezelfde opbouw als de noordwestelijke gevel, zij het met een afwijkende middenpartij. Inwendig is de indeling van het ziekenpaviljoen in hoofdlijnen ongewijzigd gebleven. Het interieur van het paviljoen is sterk gemoderniseerd. Alleen in de trappenhuizen vindt men nog oorspronkelijke elementen. De hardstenen trap met balustrade in smeedwerk is bewaard gebleven, net als enkele glas-in-lood ramen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 20 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard