Iedere zondag en woensdag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Bossche Straten 2014

106. Straatjes van Best

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 106LBVoormalig refugiehuis van klooster Mariënhage (Woensel), later parochiehuis van de (inmiddels gesloopte) Sint-Pieterskerk aan het Eerste Straatje van Best. Anno 1963. Foto: SA nr. 0041243.

Tussen de panden Orthenstraat 7 en 9 staat een groot, ongenummerd huis. Dit brede en hoge pand (in de 18e eeuw De Lintmolen geheten) ligt tussen de ‘Straatjes van Best’. Beide straatjes zijn naar de familie van Jan van Best vernoemd, die in de nabijheid een aantal percelen en panden in eigendom had. Het ‘Huis van Best’ was een vroege, stenen mansio. Deze aanzienlijke stadsvilla stond merkwaardigerwijs niet aan de straatkant, maar op een achtererf van Orthenstraat 7. Het Eerste Straatje van Best liep oorspronkelijk dood op een tak van de Binnendieze, de Marktstroom. Later stond het in verbinding met het Tweede Straatje van Best. Weer later lag er een bruggetje over de Marktstroom. Halverwege het steegje bevindt zich een historisch pand; het kent enkele beeldbepalende gevelwanden. Tussen beide gevelwanden is een overdekte luchtbrug gebouwd. Vanaf de Orthenstraat tot Achter de Tolbrug is dit het eigenlijke steegje. Het gedeelte daarna tot aan de Pastoor de Kroonstraat heet Verlengde Straat van Best. In het ongenummerde huis De Lintmolen was destijds een lintfabriek gevestigd, die de zogenaamde Bossche Band maakte. In 1828 kocht graanhandelaar en molenaar Piet de Gruijter het gebouw en installeerde er een rosgrutmolen in om granen te pletten en erwten te splitten. Zijn grutterswaren verkocht hij in zijn sinds 1810 gehuurde winkel aan de Hooge Steenweg 10. Na Gruijters vertrek naar de Smalle Haven is het pand in 1905 geheel gesloopt en vervangen door een armenschool en een burgerschool. In 1974 werd het aangekocht door bankiershuis Van Lanschot.


© 2011 - 2021 'n Lutske Brabants - zaterdag 31 juli 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard