Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Straten 2017

278. Beroemde schilder uit Gouden Eeuw - Gerard Terborchstraat

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 278LBDe Gerard Terborchstraat gezien in de richting van de Aartshertogenlaan. Anno 2011. Foto: Ed Hupkens

Geraert ter Borch (Gerard Terborch) is een van de beroemde schilders uit de 17e eeuw, een periode die in Nederland bekend staat als de Gouden Eeuw. Hij werd geboren 1617 te Zwolle, hij overleed 1681 te Deventer. Geraert leerde het schilders- en tekenaarsvak – evenals zijn broers en (half)zussen – van zijn vader, Geraert ter Borch de Oude. De artistieke nalatenschap van de kunstenaarsfamilie Ter Borch (honderden tekeningen, brieven en albums) wordt sinds 1886 bewaard in het Prentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam. Geraert junior was de beroemdste telg van de artistiek begaafde familie. In zijn jonge jaren tekende hij vaak Zwolse stadsgezichten (Kamperpoort, Diezerpoort, de haven bij het Rode Torenplein, Jan Baghstoren) en voorstellingen van het boerenleven rond de stad. Geraert zette zijn schildersopleiding voort in Amsterdam, Haarlem en Londen. Na zijn huwelijk in 1654 verhuisde hij naar Deventer, waar hij tot zijn dood zou blijven wonen. Geraert ter Borch werd al in zijn eigen tijd erkend als een belangrijk kunstenaar. Zowel zijn schilderijen als zijn tekeningen zijn van een hoge kwaliteit. Hij werd vooral bekend door zijn ingetogen, intieme voorstellingen uit het leven van de gegoede burgerij. Samen met Hendrick Avercamp (‘de Stomme van Kampen’) behoort Ter Borch tot de zeer weinig landelijk bekende schilders uit de oude IJsselsteden. In Amsterdam en Haarlem kreeg Ter Borch veel opdrachten voor portretten en figuurstukken. Zijn vaardigheid als portrettist leverde hem een opdracht op voor een groot schilderij ter gelegenheid van het sluiten van de Vrede van Münster op 15 mei 1648, die het einde van de Tachtigjarige Oorlog markeerde. Het schilderij hangt nu in de National Gallery in Londen en een kopie daarvan in het Rijksmuseum.

De Gerard Terborchstraat in de Bossche wijk De Vliert is een verbindingsstraat tussen de Aartshertogenlaan en de Van Rijckevorsel van Kessellaan. Op nummer 1 van de Gerard Terborchstraat is het ds. Pierson College gevestigd. Deze school voor voortgezet onderwijs is genoemd naar dominee Hendrik Pierson (1834-1923), een van de oprichters van protestants-christelijk onderwijs in Den Bosch. Sinds jaar en dag wordt de school ‘de Pierson’ genoemd. En vroeger klopte dat taalkundig ook: de school startte in 1876 als een lagere school, later werd het een ulo, mavo en scholengemeenschap. Sinds 1993 heet de school het ds. Pierson College, toch blijft het onveranderd ‘de Pierson’.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 19 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard