Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Straten 2018

336. Einde der ‘ophooging’ - Eindstraat

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Werkgroep Toponymie, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Foto 336LBSacramentsprocessie van de parochie Sint-Jacob vanuit de Eindstraat in de richting van de Maastrichtseweg. Anno 1950.
Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch nr. 0026151

De Eindstraat in de Bossche wijk Eikendonk begint bij de Maastrichtseweg en eindigt bij De Bossche Pad. De Eindstraat werd zo genoemd door de Commissie voor het Geven van Straatnamen, omdat het in 1921 inderdaad de laatste straat van de wijk was en ‘het einde der ophooging’. De straat is gesitueerd in de ‘punt’ van de driehoekige vorm van de wijk. Het is een relatief korte straat. Op 28 oktober 2008 besloot het Bossche college van b & w om de gehele Eindstraat 2 t/m 16 aan te wijzen als gemeentelijk monument. Deze woningen waren al geruime tijd niet regulier verhuurd vanwege de slechte technische staat. De panden waren lange tijd met planken dichtgetimmerd. In het kader van de herinrichting van grote delen van de wijk Eikendonk, begonnen eind augustus 2011 de sloopwerkzaamheden. In het plan van herinrichting van de wijk Eikendonk zouden aanvankelijk ook de woningen aan de Eindstraat gesloopt worden. Maar vanwege hun status van stadsmonument is een alternatieve oplossing bedacht. De huizen (hoek Eindstraat en Maastrichtseweg) zijn als zogenaamde ‘kluswoning’ te koop aangeboden. Van zes kavels zijn vier kluswoningen gemaakt, bestemd voor jonge starters op de woningmarkt. Zij komen voor een sterk gereduceerde koopprijs in aanmerking voor de twee beneden- en twee bovenwoningen. De aankoopprijzen worden vooroorlogs genoemd, ze variëren van 55 tot 71 duizend euro. Kopers konden begeleiding krijgen van de gemeentelijke afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten. Er waren 55 geïnteresseerden, na een loting op 12 juli 2013 kwamen er vier personen uitrollen, die de woningen inmiddels hebben aangekocht. De kopers hebben zich verplicht hun panden binnen één jaar en volgens een bijgeleverde tekening op te knappen. Daarbij krijgen ze ondersteuning van woningcorporatie BrabantWonen. Onder begeleiding van Hulshof Architecten uit Delft zijn de vier nieuwe huiseigenaren bezig met de voorbereidingen voor het opknappen van hun woning. Volgens het concept van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) treden de vier toekomstige bewoners aan de Eindstraat op als opdrachtgever naar zowel de architect als aannemers. Samen met hun vieren maken zij plannen voor hun panden en zorgen zij voor de uitvoering. De renovatie verloopt inmiddels voorspoedig. De eigenaren van de kluswoningen zijn vol lof over de samenwerking met architect, aannemer en BrabantWonen. Laatstgenoemde is ook tevreden en onderzoekt de mogelijkheid om meer woningen als ‘kluswoning’ te verkopen.

 


© 2011 - 2022 'n Lutske Brabants - zaterdag 22 januari 2022 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard