Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Brabantse Natuur 2021

Tijgers in Brabant?

Hannie Nilsen - 1 september 2021

Vier seizoenen heeft een jaar …. en 21 september is de herfst daar! In het kinderliedje worden dan de dagen korter, vallen de blaadjes van de bomen en wordt het koud en stormachtig. Geen aantrekkelijk vooruitzicht.
Maar herfst is zoveel meer en voor veel mensen is dit zelfs het mooiste seizoen. Herfst is appels van de bomen plukken en een lekkere appeltaart bakken. Of bramen verzamelen en die omtoveren tot een heerlijke fles bramensap. Wie geniet niet van bomen in herfsttooi, glanzende kastanjes in het gras en paddenstoelen in allerlei vormen en kleuren. Kortom, we boffen in Nederland met 4 seizoenen die alle vier zo verschillend zijn.
Een bijzondere verschijning in deze tijd van het jaar is de wespenspin, ook wel tijgerspin genoemd. Deze spin is zelfs voor mensen die niets van spinnen weten, makkelijk te herkennen door het geel-wit-zwarte streeppatroon. Het is een van onze grootste spinnen en door zijn lengte en opvallende kleuren makkelijk te ontdekken. Tenminste het vrouwtje dat ongeveer 1,5 cm groot is. Het mannetje is slecht 5 mm en een beetje dofbruin van kleur dus die wordt vaak over het hoofd gezien.
Ook zijn web is heel herkenbaar door een opvallend wit zigzagdraadje in het web.

Wespspin Saxifraga Mark Zekhuis 350Wespspin Saxifraga Mark Zekhuis
Wespspin Saxifraga Jan Nijendijk 350Wespspin, Saxifraga-Jan Nijendijk
Wespspin Saxifraga Elisabeth Raboin 350Wespspin, Saxifraga-Elisabeth Raboin

In tegenspraak met hun naam steken wespenspinnen niet en zijn ze voor de mens ongevaarlijk. Dat is anders voor het mannetje wespenspin zelf. Na de paring wordt hij vrijwel altijd ingesponnen en later opgegeten door het vrouwtje. Als hij geluk heeft, is het vrouwtje pas verveld, dan zijn haar kaken nog zacht en maakt hij de grootste kans om te paren zonder opgegeten te worden.
Maar zelfs dan is hem geen lang leven beschoren, volwassen mannetjes leven slechts enkele dagen. In deze tijd kan hij slechts twee keer paren omdat bij de paring altijd één van de twee genitaliën in het vrouwtje achter blijft. Dat verkleint de kans dat andere mannetjes zich succesvol kunnen voortplanten met dit vrouwtje.

Na de paring worden de eitjes afgezet in een soort urntje. Helaas is er geen foto van zo’n cocon beschikbaar maar even googelen laat zien dat dit een bijzonder knap staaltje weefwerk is, er wordt zelfs een dekseltje bij gemaakt. Als de urn bijna klaar is worden er van onder af eitjes ingelegd waarna de urn gesloten wordt. Vervolgens bewaakt het vrouwtje deze cocon met honderden eitjes tot ze sterft.

Ongeveer een maand nadat de cocon is gesponnen, komen de jonge spinnetjes uit het ei maar ze verlaten de cocon pas in maart van het volgende jaar. Gedurende de winter kunnen de donkergestreepte cocons, zo groot als een golfbal, worden aangetroffen tussen grashalmen of in een struik. Tijdens een wandeling ontdekt u ze nu misschien zelf ook.

Wespspin Saxifraga Mark Zekhuis 1 350Wespspin Saxifraga Mark Zekhuis
P1000069 350Wespspin, Hannie Nilsen

En dat is toch wel bijzonder want 50 jaar terug kwam deze spin hier niet voor. Pas in 1980 werd hij, of beter gezegd waarschijnlijk zij, voor het eerst in Nederland gezien. Inmiddels kun je deze soort echter ook al in Scandinavië aantreffen. Geholpen door het warmere weer én hun eigen vervoermiddel. Want lopen of vliegen op eigen kracht is er voor deze spinnetjes niet bij. Ze spinnen een lange draad en daarmee laten ze zich door de wind naar een nieuwe bestemming blazen. Al zijn er ongetwijfeld ook veel verstekelingen meegekomen, verstopt in een hoekje in een caravan, in kistjes fruit of ergens achterin een vrachtwagen.

Voor vragen of opmerkingen kunt u altijd mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 29 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard