Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

De Contente Mens - Nol van Roessel

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nol van Roessel sepiaNol van Roessel werd geboren onder de zondagse leste mis te Schijndel op 30 mei 1920. Het zondagskind was de oudste van vijf zonen van de bakker in een gezin van zes kinderen. Hij studeerde Nederlands in Utrecht en Nijmegen en was leraar in Eindhoven, Hulst en Helmond. In die laatste plaats was hij nog enige tijd rector. 
Als jongen was hij – net als zijn vader - dol op toneel. In 1998 ontving Van Roessel de Ad de Laat-prijs.

Hij was bekend als 'De Contente Mens' en publiceerde en vertelde voornamelijk Brabantse verhalen. In die hoedanigheid trok hij jarenlang door de provincie, onder meer in het gewaardeerde gezelschap van liedjeszanger Ad de Laat. In die combinatie waren zij ook verscheidene keren te bewonderen tijdens de Berlicumse Brabantse avonden in De Gouden Leeuw.

Grote bekendheid verwierf Nol met de wekelijkse uitzendingen die hij op zondagmiddag verzorgde voor Omroep Brabant. Daarmee begon hij in september 1976 en hij hield dat vijf jaar vol. In de rubriek 'De Contente Mens' vertelde hij verhalen over het (fictieve) dorp Gineind.

Nol van Roessel klonk veel Brabantser dan hij schreef, maar met zijn geschriften gaf hij het Brabantse dialect wel een zekere status. Nol van Roessel zal en moet daarnaast bekend blijven om zijn oer-Brabantse, prachtig relativerende humor. Vele ouderen zullen zijn warme stem en zijn spitse vondsten nooit vergeten. Nol van Roessel heeft het zeker verdiend om als Brabantse meesterverteller voort te leven.

Als 'De Contente Mens' maakte hij enkele langspeelplaten: D'n contente mens, D'n Contente Mens Nol van Roessel vertelt..., en Brabant (samen met de muziekgroep Moek).

Na het overlijden van Ad de Laat († 22 april 1995) stopte hij met zijn optredens. Hij werd te slecht ter been. De laatste jaren sukkelde hij met zijn gezondheid maar toch bleef hij de ontwikkelingen in de wereld en in Brabant en de katholieke kerk in het bijzonder met grote belangstelling volgen, en zo nu en dan publiceerde hij nog een verhaal of tekst.

In de nacht van 1 op 2 juli 2001 overleed Nol van Roessel in zijn woonplaats Helmond. 


Hieronder de links naar de columns van de Contente Mens van het programma 'n Lutske Brabants.

Contente Mens 2024
Contente Mens 2023
Contente Mens 2022
Contente Mens 2021

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 13 juli 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard