Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Koosje schrijft 2018

Het dorp, het is niet meer

Ma 200Mijn moeder is van 8 mei 1918. Dit jaar zou ze dus 100 geworden zijn. Ze leefde in een tijd waarin het leven eenvoudig en te overzien was. Moeder diende voor haar trouwen bij een deftige familie. Daar poetste ze het zilver, hielp er in het huishouden en kookte. Eenmaal getrouwd werkte ze niet meer buitenshuis maar zorgde voor man en kinderen, voor huis en haard.

De kost werd verdiend door de mannen. We doen een willekeurige duik in het werkzame leven van een eeuw geleden. De paalmeester inde het geld op schepen, een erfscheider stelde de grenzen vast (voorloper van de rijdende rechter), een pakkoper was actief in de was- en strijkindustrie, de passementswever maakte servetten en tafellakens. Een pennist was een klerk of schrijver, een planeetkramer iemand die op kermissen voorspellingen deed aan de hand van de stand van de sterren. De veldwachter hield orde. Ook in het medisch circuit hield men van eenvoud, de pisbeziener bekeek de urine van zwangere vrouwen. Niet te verwarren met de piskijker want dat was een kwakzalver. Enkele beroepen kennen we nog steeds, zoals bijvoorbeeld de notaris en het hoofd van de school.

Ook in Alphen kenden we zo onze dorpse beroepen. Een kleine greep: Piet de postbode, Hannes de smid, Johan de mulder (molenaar), Bertus de automaat (petroleum en olie). Piet de melkboer, Janus de slotenveger en Grauwtje, de beerleider (ter bevruchting van de varkens). Bart van de Wert was melktuitenophaler, Tinus Smits kolenboer, Tontje van Wijchen parlevinker, Harry van Dijk manden- en klompenmaker en Jo de Koster, de aanroeper (aankondiger van overlijden.
Eén vrouw had haar eigen nering, dat was Bertha de Groene. Zij zorgde als baakster voor kraamvrouw en pasgeboren kind.
Eenvoud, tja dat is nu ver te zoeken. Aan de horizon dagen de nieuwe beroepen: cyber securityspecialist, business intelligence manager en ethisch hacker.

Krijg je heimwee en wil je nog even terug naar de eenvoud?
Laat je dan meevoeren naar Het Dorp van Wim Sonneveld:

Gepost door Koosje de Leeuw

 


© 2011 - 2023 'n Lutske Brabants - dinsdag 7 februari 2023 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard