Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Koosje schrijft 2021

Over oude wijfjes en meer

een kroonjaar 768x375 int

Al maanden hikte ik ertegenaan. Naar mate de datum van 12 maart dichterbij kwam kreeg ik meer en meer het tandartsgevoel. Buikpijn en geen ontkomen aan. 

De kroonjaren 50, 60 en 65 waren nagenoeg rustig verlopen. Met gezellige feestjes tot laat, hapjes en drankjes waar werk van was gemaakt. Ik herinner me een ruimhartige salade in borstvorm van een niet nader te noemen cup-maat. Afgetopt met druiven. Fruitig, ook dat!

Maar deze, de 70 daar zat ik niet op te wachten. Waarom wil ik er niet aan? Dat komt door het gegeven dat de ouderen beschreven worden als ‘dor hout.’ Een leeftijd die er niet meer toedoet. In mijn beleving: dor hout, krakend en nog net niet kreupel. Hout wat te vochtig is om nog mee te doen op de BBQ of kampvuurtje in een bos. Nee het zag er niet goed uit. Om het toch een beetje van de positieve kant te bekijken en wat mee te bewegen maakte ik een haiku. Een haiku is een kort gedichtje, waarin ook aandacht voor de natuur. Het zijn drie regels met 5-7-5 woorden. De tekst lees je bovenaan deze blog.

Een achtervolging
Maar mijn gevoel leefde niet echt op. Om niet depri te raken besloot ik het feit toch maar onder ogen te zien. Ik plantte samen met broer Henk voor mijn zeventigste verjaardag een boom; een winterbloeiende Prunus autumnalis. We snoeiden wat in de rondte en bespraken ook het planten van voorjaarsbloeiers. Ik bekeek google en stuitte op mooie knolletjes, de Ipheion uniflorem, mijn mond viel open van de Nederlandse benaming: Oude wijfjes. Ook dat nog, een teken dat de leeftijd mij achtervolgde. Ik besloot er een draai aan te geven en ook over dit plantje schreef ik een haiku.

oude wijfjes foto 300x300 int

Inmiddels ben ik enkele dagen verder in dit levensjaar en kijk ik terug op mijn coronaverjaardag. Op afspraak is er in klein verband ‘getaart’. De deurmat lag vol met kaartjes. Het huis ruikt naar verse blommen. Er ligt hier een prachtige glossy op tafel; de Koosje, Happy 70 special. Er is echt werk van gemaakt. Ik heb verschrikkelijk om alle verhalen moeten lachen. Dat heeft me een duwtje gegeven op het pad van dit nieuwe levensjaar. Daar wil ik iedereen voor bedanken.

glossy 225x300 bew int

Met dank aan Hans, Harold en Dorien voor de productie van de Koosje!
© 2011 - 2023 'n Lutske Brabants - dinsdag 3 oktober 2023 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard