Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Paul Asselbergs 2023

Militaire dienstplicht

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Paul Asselbergs

Militaire dienstplicht

De dienstplicht bestaat nog steeds, maar is anders dan vroeger. Daar komt nu misschien weer verandering in! Ikzelf ben nooit in militaire dienst geweest. Ik had het voordeel van ‘broederdienst’. Drie oudere broers van mij waren alle drie in militaire dienst geweest, en daardoor had ik mazzel, want drie jongens uit één gezin in militaire dienst, dat was het maximum. Maar…… ik kwam er niet ‘zonder kleerscheuren’ vanaf, want ik werd opgeroepen voor de BB (Bescherming Bevolking). Ik kreeg in Roosendaal een speciale opleiding, en na wat cursussen gevolgd te hebben ook een mooi uniform. Wat was mijn taak?

Nou, als er in Nederland een atoombom zou vallen, dan moest ik dat probleem oplossen. De BB is in 1986 opgeheven, maar dat kwam niet door mij hoor! Enkele van mijn vroegere schoolvrienden waren wél dienstplichtig en moesten eerst gekeurd worden. Mijn schoolvriend Willem was gezond, maar miste helaas zijn linker pink. Die had hij een keer per ongeluk afgezaagd met een kettingzaag. Hij was dus niet meer zo ‘bij de pinken’. En wat gebeurde er?

Hij werd vanwege dat ‘gebrek’ afgekeurd, maar dat vond hij niet erg. Korte tijd later moest vrind Karel gekeurd worden en Willem had tegen hem gezegd: “Karel, laat een pink amputeren, dan word je afgekeurd en dat scheelt je mooi 18 maanden”. Karel zei: “Nee, ik speel piano, en kan geen pink missen”. Willem zei: “Karel, ik heb ook wel eens gehoord, dat als je geen tanden en kiezen meer hebt, dat je dan ook afgekeurd wordt”. Nou, dat leek Karel een beter idee, want zijn gebit was toch al niet zo best. Hij liet al zijn tanden en kiezen trekken, en ging daarna voor de keuring naar Breda. Met een nog sterk gezwollen gezicht werd hij daar uitgebreid onderzocht, en twee dagen later lag er een brief van Defensie op de deurmat.
Daarin stond met grote letters: AFGEKEURD. Onderaan stond in kleine letters:………………wegens platvoeten.

©2023 Paul Asselbergs


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 28 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard