Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Westelijke dialectverhalen 2021

Daanse

week 49 - 8 december 2021 - 160

JanLuysterburg removebg previewSoldaote (het onderwerp van de vorige keer)

Natuurlijk was ik, net als altijd, benieuwd naar de reacties van onze lezers. Deze keer was ik echter vooral benieuwd naar het verhaal van Yvonne Rijk, omdat ik ervan overtuigd was dat ze nooit 's konings wapenrok had gedragen (Ja, zo noemde men dat vroeger!). Nou, Yvonne heeft me zeker niet teleurgesteld. Leest u maar:

'Ik ben inderdaad zelf "gen soldoat gewiest, mar wel jeel veul soldoate gezien ien men joenge jaoren." Zoals iedereen weet, was in Ossendrecht de Legerplaats Ossendrecht. "En doar woare jeel veul soldoate" gelegerd.

Als we op vakantie zijn in een ander deel van Nederland of mensen komen hier op vakantie dan "roakte wel ies oan de proat me die meense". Als ze dan horen dat je uit Ossendrecht komt, zeggen 9 van de 10: "O, maar dat kennen we van de Legerplaats. Het lijkt wel of half Nederland in Ossendrecht "soldoat gewiest ies."

Wij woonden toen ik een kind was, "oep Toosend" en daar kwamen een paar keer in de week "jeel veul soldaote veurbaai." Ik keek dan altijd uit het raam. Ze liepen in groepen van een man of 40. "En jeene liep altij oep den trotwaar. Da was den boas van het stel." Hij had altijd een geweer bij. Ik vond dat heel indrukwekkend. "Sewijle gieng dieje baos beveele geeve en die aandere soldoaten deeje dan presies wat ie zeej." Zo kwam er soms wel een groep of 5 gelijk voorbij lopen.

Op de hoek van de OLVr. ter Duinenlaan was een café, tevens kolenboer. "Da kafee noemden ze De Koolekiet en doar kwaame altij jeel veul soldoate, ien die manne derre vrije tijd."

Het gebeurde ook wel eens dat we bij familie op bezoek waren geweest in Roosendaal en dan kwamen we zondagsavonds met de bus terug naar huis. We gingen dan met de bus eerst naar Bergen en dan moesten we daar wachten op de bus naar Ossendrecht. "Oep het station ien Baarege stoenge dan sewijle wel veertig, feftig soldaote te wachte." Die kwamen met de trein van overal in Nederland en moesten na een vrij weekend terug naar de Legerplaats in Ossendrecht.

"Sewijle woare et er zo veul datter jeel veul moesse stoan ien de buus. Iek was altij blij da oons moeder der baaj was. Die manne moakten altij zoveul lawaat ien de buus dakker een bietje baang van was."

Toch was dat een mooie tijd. Ik weet ook nog dat er op de Legerplaats wel eens een groot feest was. "Doar kwaame dan altij echte artieste, zoals nen kjeer De Mounties en we mochten overal kijke en kreege lekkere hapjes."

Er werkten ook veel burgers uit Ossendrecht op de kazerne. "De kienders van die burgers mochten altij oep de kezaarne noar de fielm goan kijke." Helaas had ik geen familie daar werken, dus voor mij geen film.

Een heel mooi verhaal weer, Yvonne. Dankjewel!

Het nieuwe woord
Kende gullie Kim Koumans? De leste tèèd is ze jeel veul op tilleviezie en ze stao d'ok dikkels in de kraant. Ze is naomelek 'klokkeluijer'. As allerjeerste esse algemjeen bekendgemokt da t'r in de daansweereld veul mistoestaande en zellefs misbruik vurkomme. En dur zoow aart aon de bel te trekke esse nouw berèèkt, da t'r weereldwèèd onderzoeke komme. In oons laand is 'r dur de Tweede Kaomer ok 'n onderzoek gestart. Ik ben d'rvan oovertuigd, da d'ierbij d'n onderste stjeen boove zal komme, want daor komme ze nouw nie mir onderuit.

Ik ken Kim al jeel laank. Mjeer as veftien jaor geleeje was ze m'n kolleegaatje. 'n Jeel stil, lief, truggetrokke meske, waor ik goed meej ooverweg kon. Ze was jeelemaol gek van daanse en ze was daor ok jeel suuksesvol in. Ze won reegelmaoteg prèèze op belangrèèke daanswedstrije. Ze was zoow goed, da ze op 'n gegeeve mement d'r baon opzeej om volleedeg beroepsdaanseres te worre. Daornaor emme we 'n tedje gin ketakt mir gad, mar nouw zèèn we awwir veul jaore Facebook-vriende.

Ik eb altij gedocht da t'r iets opdeej, omda ze zoow truggetrokke was. Mar nouw datte werkelekèd vur de blakke gekomme n'is, zèèn ik toch wel aart verschrokke.

Ik vin 't jeel dapper, da ze de grwoote stap gewaogd ed om alles bekend te maoke. En ik zèèn jeel trots en grwootseg op d'r, iedere kjeer asse wir in de puubliesietèèt komt. Wa d'n krachtege, volwasse vrouw is ze geworre!

Bij het woord Daanse kun je natuurlijk aan een heleboel dingen denken. Aan de dansles die je hebt gevolgd (of niet), aan het dansen op de kermis vroeger (waarbij de man moest betalen per twee dansen), aan dansen op feesten, maar ook gewoon in de huiskamer, aan dansen als manier om mensen van het andere geslacht te leren kennen, enzovoort. Ik ben benieuwd wat onze lezers over dit onderwerp aan ons te vertellen hebben. Uw reacties zijn tot en met dinsdag 14 december 2021 van harte welkom op het adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Tot dan!

geschreven door: Jan Luysterburg


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 19 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard