Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Westelijke dialectverhalen 2022

Bij wijze van …

week 22 - 1 junii 2022 - 185

Wa doe t'r op? (Het woord van de vorige keer)

U heeft de reactie van Peter Borremans op deze dialectuitdrukking nog tegoed. Hier is hij dan.

Wa doe t'r op? betekent letterlijk: Wat doet er op? Dit is dialect voor: Wat is er aan de hand?

JanLuysterburg Jan Luysterburg 

Peter heeft verschillende plaatsen gevonden waar deze vraag werd geuit. Maar eerst wil hij nog iets weten, namelijk: Komt er in 2023 weer een Grwoot Wjeeldrechts Dikteej? Het antwoord is: Als het aan mij ligt wel! Maar Stichting De Snoeken moet het natuurlijk weer wel mee willen organiseren.

Peter heeft gezien, dat in de carnavalsperiode in BN/DeStem een column stond met de titel: Wa doe t'r op? De column ging over vastenavendactiviteiten in het Krabbegat.

Ook in mijn boek heeft Peter weer wat gevonden: 'Wa doe t'r op?', vroeg Jaonus en 't klonk èègelek 'n bietje vriendeleker as at'ie bedoelde.

Toevallig stond er op de dag na de lintjesregen in BN/DeStem een interview met de vraag: Hoe ontdekte u dat u een lintje kreeg? Het antwoord was: 'Wat doet er op", vroeg ik mijn vrouw Hilde toen ik haar bij het gemeentehuis aan zag komen.'

Ook in het boek West-Brabantse Streekwoorden komt de vraag voor. 'De mjister vraog-d-aon 'n manneke op d'jiste bàànk: 'Frieke, vertel 't's, wa doe t'r op? Vanmorge wààrde op oe swààrkendags en nou eddóe kemuniepak aon.' 'Da kom, mjister', zeej Frieke, 'omda we van de middag af motte bràànde.'

Hier wil ik het deze keer bij laten (Sorry, Peter), want ik wil nog graag iets heel anders aan de orde stellen.

Bij wijze van ... za'k mar zegge
Op woensdag 18 mei 2022 zijn in Schijndel weer geluidsopnamen gemaakt voor het dialectprogramma Bij wijze van ... za'k mar zegge.

Tientallen jaren lang heeft Omroep Brabant het populaire dialectprogramma Bij wijze van spreken gehad. Tot de toenmalige directie van de omroep de Brabantse dialecten in de ban deed. Dialect was iets van oude mensen en men wilde zich meer op de jeugd richten. De vrijwilligers die zo lang en enthousiast aan het programma hadden meegewerkt werden zonder pardon aan de kant geschoven.

Daar zijn deze mensen nog steeds (zeer terecht) erg boos over. De organisator van het programma, Piet Pels uit Schijndel, liet het er echter niet bij zitten. Hij zette het programma gewoon verder, maar nu via de lokale en regionale omroepen van Noord-Brabant. Alle vrijwilligers waren daar erg blij mee. Alleen was intussen Michel de Koning uit Oud Gastel (maar woonachtig in Wouwse Plantage) helaas overleden. Ik mocht zijn deel van het programma overnemen en dat doe ik inmiddels alweer tien jaar.

Het programma is, naast de lokale radio, te lezen en te beluisteren op www.nlutskebrabants.nl en op brabantserfgoed.nl/Brabants dialect, waar de teksten te lezen zijn.
BijWijzVanTeam intOp de foto zien we v.l.n.r.: Johan Biemans (Bergeijk), Piet Pels, Adri Hoppenbrouwers (Rucphen), geluidsman Peter de Laat, Marja van Trier (Loon op Zand), Mientje Wever (Boxmeer) en Jan Luysterburg (Hoogerheide). Cor Swanenberg (Berlicum) was afwezig. Zij werken al die jaren al met veel genoegen mee aan dit programma.

Ik wens u veel luistergenot!

geschreven door: Jan Luysterburg


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 28 maart 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard