Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Voorkeurspelling

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

accoDe spelling van dialect geeft bijna altijd problemen. Het is daarom van belang om te beseffen, dat het schrijven van dialect niet bedoeld is om iets exact weer te geven, maar omdat we in die taal iets te zeggen hebben. Daarbij maken we gebruik van een fonetische spelling. Hoe minder fonetisch, des te makkelijker is een dialecttekst doorgaans te lezen. Voor lezers wordt het nog wat eenvoudiger als dialectschrijvers een en dezelfde referentiespelling als uitgangspunt bij het schrijven van hun teksten hanteren. Een dergelijke voorkeurspelling is er: Hoe schrijf ik mijn dialect? Leuven/Amersfoort 1999. Klik hier.

Het verkorte overzicht waarin de voorkeurspelling voor Brabants is vervat hebben wij hier opgenomen. Klik hier en u treft deze tabel aan.

WAT IS DIALECT?
Een dialect is een taal en daarmee een drager van lokale of regionale cultuur. Daarom werd of wordt er in Noord-Brabant ook in het dialect gezongen of geschreven. Als deel van het Brabantse erfgoed is het onderwerp van documentatie en onderzoek, zoals onder meer te zien is aan de vele dialectwoordenboeken in Noord-Brabant.

Een dialect is op de eerste plaats een taalvariëteit van een bepaalde plaats of streek. Daarnaast staat een dialect in verhouding tot de algemene (nationale) taal, het Nederlands. Dialect wordt in onze samenleving als informele omgangstaal gebruikt; voor formele situaties en als schrijftaal gebruiken we daarnaast de algemene taal.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 13 juli 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard