Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Brabantse Humor Festival in Perron-3, Rosmalen

Prachtpresentatie Brabantse Humor Festival in Perron-3, Rosmalen

UitreikingFoto's: Frans van den Bogaard

Vanwege de gewijzigde coronaprotocollen was er twijfel. Toch is besloten het geplande ‘presentatiefeest’ te laten doorgaan, natuurlijk wel conform de gangbare voorschriften.

Op zondag 13 september werd het, door Cor Swanenberg georganiseerde, Brabants Humor Festival tweemaal uitgevoerd in de zaal van Perron-3 in Rosmalen.
Het was jammer dat zo weinig mensen plezier kunnen beleven aan deze bijzondere voorstelling met: Nozum, Riny Boeijen, Paul Spapens, Hein Augustijn, Frans van der Meer en Ferry van de Zaande, Rensz Gorisse, Cor Swanenberg, Henk Verhagen en Emile Böinck.

De rode draad wordt gevormd door Brabantse humor in voordracht en muziek. Spreekstalmeester Ton Biemans kondigt de artiesten aan die de regio's van de provincie vertegenwoordigen.
Op deze zondag is ook de première van de nieuwe natuurfilm van Mark Kapteijns. Met zijn camera betrapte hij de bewoners van de Brabantse natuur op kostelijke tafereeltjes. Cor Swanenberg heeft de beelden voorzien van humoristisch commentaar. De film met als titel From Brabant with love… wordt getoond ter afsluiting van de voorstelling.
Tijdens dit evenement zal tevens het nieuwe boek Brabantse humor van Cor Swanenberg worden gepresenteerd.

BrabantseHumor 250Het boek Brabantse humor in verhalen, gedichten en liedjes in de streektaal werpt een brede blik op de Brabantse humor en de beschrijvingen maken al snel duidelijk dat er heel veel te lachen overblijft. Cor Swanenberg start zijn speurtocht aan de hand van een citaat van de vorig jaar overleden schrijver Jan Naaijkens.
De auteur tekent de dichters, schrijvers, vertellers, zangers en muziekgroepen met een korte levensloop gevolgd door een of meerdere citaten. In die voorbeelden moest hij zich uiteraard beperken, maar het resultaat van die werkwijze is een prettig leesbare, handzame mengeling van biografisch woordenboek en bloemlezing. Swanenberg wil vooral een hommage brengen aan de grote groep van ondergewaardeerde amateurs die mooie dingen maakten in het dialect dat hun moedertaal was/is. Tijdens de voorstelling is het boek overhandigd aan burgemeester Jack Mikkers van 's-Hertogenbosch.

De popularisering van het Brabants beschrijft Swanenberg tussen de humoristen door. De Brabantse avonden en de Brabantse prijzen waren daarbij erg belangrijk.
Het boek is fraai uitgegeven; gebonden, 288 pagina's en kleurig geïllustreerd door Nelleke de Laat.
Met de publicatie van het boek over Brabantse humor is voor de auteur een droom verwezenlijkt. Het plan broedde al jaren in zijn hoofd, omdat hij de dialectartiesten graag ‘in the picture’ wilde plaatsen, maar vooral ook om te tonen hoeveel geestigheid er door de Brabantse dialectartiesten verwerkt is. Voor hem is een prachtproject gerealiseerd en daarvoor is hij de Stichting Brabantse Hoeders, Stichting Brabants en het Prins Bernard Cultuurfonds zeer erkentelijk.

Klik hier om de reportage van deze middag te bekijken.

Elk jaar hebben de Brabantse Hoeders een project dat met cultuur of natuur in Brabant te maken heeft. Humor in Brabant is voor 2020 het project dat op zondag 13 september gepresenteerd werd. Deze film, 'From Brabant with love', maakt hier onderdeel van uit.

 


© 2011 - 2021 'n Lutske Brabants - maandag 29 november 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard