Iedere zondag en woensdag
11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Kabelkrant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
en maandag van 19:00 - 21:00 uur bij HTR - ZIGGO Kanaal (1)917
en natuurlijk 24 uur per dag via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

100. Monumentale gevelarchitectuur

FotoLB BM 100Het hoekpand Hinthamerstraat 224 / Zuid-Willemsvaart 253-255 heeft monumentale waarde vanwege de architectuur van de gevels.
Foto: Josephine Peren

Het gebouw aan de Hinthamerstraat 224, hoek Zuid-Willemsvaart 253-255, is omstreeks 1900 gerealiseerd. Het pand omvat drie niveaus: begane grond, eerste verdieping en een zolder onder een met kruispannen gedekt schilddak. Aan het einde van de twintigste eeuw is het ingrijpend verbouwd. Daarbij zijn nagenoeg alle oorspronkelijke vensters vervangen en is veel muurwerk vernieuwd. Sinds maart 2005 staat het aangewezen als gemeentelijk monument.

De gevel aan de Hinthamerstraat is een symmetrische lijstgevel met een middenrisaliet, die eindigt in een Vlaamse gevel (= stenen dakkapel) met een tuit en schouderstukken die afgedekt zijn met hardstenen dekstenen. De gevel en de risaliet hebben hoekpilasters met een hardstenen basement en kapiteel, de pilasters van de risaliet gaan over in een rondboog. Boven de deur is een gevelsteen ingemetseld die afkomstig is uit het middeleeuwse huis ‘Het Kasteel van Helmond’ dat op dit perceel gestaan heeft. Het overige muurwerk in de gevel is grotendeels vernieuwd. Op de begane grond bevinden zich aan weerszijden van de risaliet een modern drieruits etalagevenster. Ter hoogte van de balklaag boven de begane grond bevinden zich acht gesmede balkankers. De gevel is aan de bovenzijde met een lijst van siermetselwerk en een vernieuwde, geprofileerde bakgoot.

De voorgevel aan de Zuid-Willemsvaart is symmetrisch van opzet en bestaat uit zeven traveeën, elk met één vensteras en van elkaar gescheiden door een gemetselde pilaster. De middelste travee is uitgevoerd als Vlaamse gevel in de vorm van een tuitgevel met schouderstukken, afgedekt met hardstenen dekstenen. In de middenas bevindt zich een dubbele deur in een kozijn met halfrond bovenlicht. Het vernieuwde venster op de eerste verdieping bevindt zich onder een steens segmentboog. De top van de gevel heeft een kleiner, tweeruits venster, een voormalig hijsluik. De delen links en rechts van deze middelste travee zijn stilistisch identiek aan de gevel aan de Hinthamerstraat. Veel van het muurwerk is vernieuwd, net als nagenoeg alle vensteropeningen. Enkel de getoogde vensters met een draaiend deel zijn oorspronkelijk. Het met kruispannen gedekte dakschild is aan de zijde van de Zuid-Willemsvaart voorzien van twee dakkapellen, die gesierd zijn met een timpaan. De kapellen hebben een tweeruits stolpvenster.

© 2011 - 2021 'n Lutske Brabants - woensdag 12 mei 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard