Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2021

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

112. Hoekpand met twee herenhuizen

FotoLB BM 112

Het hoekpand gelegen aan het Julianaplein en de Colvenierstraat 2 valt op door de verzorgde detaillering van de gevels en de hoekoplossing.
Foto: Josephine Peren

Het aan het Julianaplein 1 en de Colvenierstraat 2 gelegen hoekpand bevat twee voormalige herenhuizen met binnenplaats. Sinds mei 2001 staat het geregistreerd als rijksmonument. Het vormt samen met de woningen aan het Julianaplein 3 en de Colvenierstraat 4 en 6 één bouwkundig geheel. Deze laatst genoemde woningen vallen buiten de rijksbescherming. De voormalige herenhuizen vertonen elementen van de neorenaissance en zijn in 1909 ontworpen door de architect A. van Liempt.

Dit hoekpand beslaat een L-vormige plattegrond en telt gedeeltelijk twee en deels drie bouwlagen onder een plat dak. De straatgevels zijn in rode verblendsteen opgetrokken. Daarnaast is gebruik gemaakt van gele verblendsteen voor speklagen, aanzet- en sluitstenen en siermetselwerk; zandsteen voor aanzet- en sluitstenen en omlijstingen in de entrees. Vensters onder segmentbogen hebben kruisvormige en enkelvoudige schuiframen, die voorzien zijn van bovenlichten met glas-in-lood.

De gevel aan het Julianaplein telt drie traveeën en een afgeschuinde hoek. De brede rechtertravee risaleert en wordt bekroond met een borstwering en kantelen. De gevel aan de Colvenierstraat telt vier traveeën in het drielaagse deel en drie traveeën in het tweelaagse gedeelte. Op de verdieping van de afgeschuinde hoek is een balkon op consoles met balustradehek.

Het herenhuis met de entree aan het Julianaplein 1 strekt zich uit over de eerste en tweede bouwlaag. Aan de linkerzijde is de voormalige kamer-en-suite met uitgebouwde serre. Aan de rechterzijde zijn enkele vertrekken waaronder de vroegere keuken en de trap naar de verdieping. Achter de entree aan de Colvenierstraat 2 leidt een trap naar het voorheen ongedeelde herenhuis op de tweede en derde bouwlaag. Iedere bouwlaag heeft een centraal gelegen gang met daaraan gegroepeerde vertrekken: kamer-en-suite met uitgebouwde serre, voor- en achterkamer, slaapkamers, keukenblok met privaat.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - woensdag 29 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard