Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

161. Reliëfs in de voorgevel

Het pand Oranje Nassaulaan 26 heeft prachtige reliëfs in de voorgevel. Foto: Josephine Peren

Het pand Oranje Nassaulaan 26 is een voormalig herenhuis met achtererf. De architect A. van Liempt heeft het in 1903 gebouwd in een mengstijl met elementen uit art nouveau en neorenaissance. Sinds mei 2001 staat het als rijksmonument geregistreerd.

Het gedeeltelijk onderkelderde, bakstenen huis beslaat een rechthoekige plattegrond. Aan de Oranje Nassaulaan telt het pand twee bouwlagen en een kapverdieping onder een voordakschild. Aan de achterzijde zijn drie bouwlagen onder een plat dak met een L-vormige eenlaagse uit- en aanbouw. In het voordekschild bevindt zich een boogvormige dakkapel met oogvenster.

De asymmetrische voorgevel telt drie traveeën. De linkertravee wordt bekroond met een topgevel. In de middelste travee is op de verdieping een erker met afgeronde hoeken op een zware, massieve console met overstekende goot op klossen en consoles. De rechtertravee wordt bekroond met een dakopbouw onder plat. Op de begane grond is een kleine entreeportiek die geaccentueerd wordt door een rondboog op blokvormige consoles. Diverse friezen in natuursteen met voorstellingen in licht haut-reliëf, in 1972 (opnieuw) vervaardigd door de Bossche beeldhouwer Jacques de Bresser, zorgen voor horizontale accenten. Boven de ramen van de eerste verdieping bevindt zich een langwerpig reliëf over een lengte van 520 cm; voorgesteld zijn de vier seizoenen. Boven de ingang zit een wapensteen in een andere steensoort en een reliëf van twee heraldische figuren in wapenuitrusting met schilden. Daarboven, onder de rand van de dakopbouw, een reliëf met twee halffiguren, twee engelen, alsmede de tekst SALVE.

De voorgevel wordt verder geleed en verlevendigd door het gebruik van graniet voor de plint, onder-, tussen- en bovendorpels, speklagen, gevelornamenten, entreetrappen met dagkanten en boog van het portiek, de gootklossen en consoles, de brievenbus, het fries. Gevelopeningen onder latei, getoogde kozijnen waarin schuif- en draaivensters met glas-in-lood bovenlichten. De dubbele paneeldeur heeft siersmeedijzeren traliewerk en een bovenlicht.

De opzet van de plattegrond is bewaard gebleven. Een S-vormige gang leidt naar het achtererf. De voormalige woonvertrekken zijn gegroepeerd rondom het centraal gelegen trappenhuis. Van het interieur zijn onder meer vermeldenswaard: vestibule, hal met marmeren vloerplaten, lambrisering, trappenhuis met rondom een atrium gesitueerde bordestrap, afgezet met panelen en voorzien van balusters en gekrulde leuning. Op de overloop van de derde verdieping is een tweedelig daklicht met kleine roeden geplaatst waarin figurale, deels gekleurde glasplaten en omlijst met panelen. De kelder heeft een troggewelf en gele plavuizen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard