Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

167. Verzorgde ornamentiek fabrikantenwoning

Verzorgde ornamentiek van de voormalige fabrikantenwoning aan de Oranje Nassaulaan 28. Foto: Josephine Peren

Het voormalige herenhuis aan de Oranje Nassaulaan 28 betreft een boven- en benedenwoning (resp. nr. 28 en 28a). Architectenbureau K.C. Suyling bouwde het in 1903 in een stijl die invloeden vertoont van de neorenaissance en art nouveau. Een aan de achtergevel grenzende verbindingsgang leidt naar een op het achtererf gelegen, voormalig fabrieksgebouwtje. Sinds mei 2001 geregistreerd als rijksmonument.

Het bakstenen pand beslaat een rechthoekige plattegrond en telt vier bouwlagen (souterrain, bel-etage, twee verdiepingen). Aan de Oranje Nassaulaan onder een voordakschild, aan de achterkant onder plat dak. De dakvoet van voordakschild bevindt zich op verschillende hoogten, met overstekende, geprofileerde goten op opengewerkte, gesneden consoles en klossen. De dakkapel met overstek is voorzien van vensters met kleine roedenverdeling.

De asymmetrische voorgevel is drie traveeën breed. In de linkertravee is een diepe entreeportiek. Die wordt gedeeltelijk omlijst en bekroond met een risalerend trapgeveltje op decoratieve pilasters en verrijkt met diverse sierelementen. Onder een tussen de pilasters aangebracht toogboog is een raam met gekleurd glas-in-lood geplaatst, gevat in een kozijn met geprofileerd houten stijl- en regelwerk. Een trap met gietijzeren leuning leidt naar ingangen van het souterrain en de bel-etage. Het souterrain heeft groen-grijze wandtegels en rood-geel-zwarte vloertegels. De bel-etage heeft twee beglaasde en met smeedwerk betraliede paneeldeuren.

De gevel wordt verder geleed en verlevendigd door het gebruik van hardsteen voor de plint, dorpels en waterlijst, zandsteen voor de bovendorpels. Boven en rondom de entreeportiek zitten sluitstenen en sierende elementen. Groen geglazuurde steen is gebruikt voor speklagen, ontlastingsbogen, tandlijsten, siermetselwerk en het veld van de trapgevel rond de lege beeldnis. Smeedijzer is toegepast voor de diefijzers van het souterrain, de trapleuning van het portiek en het traliewerk van de entreedeuren.

De opzet van de plattegrond is bewaard gebleven. In de rechtertraveeën van de bel-etage (nr. 28a) bevindt zich een voormalige kamer-en-suite. In de linkertravee is een gang naar een aan de achterzijde gesitueerde, kleine bordestrap. Die leidt omlaag naar het souterrain en de eerste bouwlaag van de uitbouw, dan wel omhoog naar de tweede bouwlaag van de uitbouw. Deze verschafte oorspronkelijk toegang tot de erachter gelegen verbindingsgang en fabriek. De trap van nr. 28 leidt direct naar het bovenhuis waar rondom de overloop een slaapkamer, kamer-en-suite en keuken zijn gesitueerd. Diverse vertrekken met marmeren schouwen, schuifdeuren met glas-in-lood, paneeldeuren met geprofileerd lijstwerk, trap met decoratief gesneden trapportaal en balusters.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard