Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens

172. Representatieve dijkwoning

FotoLB BM 172Het pand Graaf van Solmsweg 18 in Engelen is representatief als dijkwoning. Foto: Josephine Peren

De dijkwoning aan de Graaf van Solmsweg 18 in Engelen bestaat uit drie bouwdelen en is begin 20e eeuw gebouwd. Het eerste bouwdeel (A) is evenwijdig aan de straat en het water georiënteerd. Dwars hierop is het tweede bouwdeel (B) gerealiseerd, waardoor de T-vormige hoofdvorm ontstaat. Aan de zuidzijde van dit tweede bouwdeel bevindt zich een klein, eenlaags bouwdeel (C) onder een lessenaardak. Dwars hierop is in de tweede helft van de 20e eeuw een houten schuur onder een zadeldak opgericht. Sinds juni 2004 is het dijkhuis een gemeentelijk monument.

De westgevel bestaat uit twee delen. Het linkerdeel is de risalerende kopgevel van bouwdeel A, het rechterdeel is de lijstgevel van bouwdeel B. De kopgevel heeft drie vensteropeningen onder een steens segmentboog met hardstenen sluitsteen. De twee vensters op de begane grond hebben een T-raam, hert venster op de zolderverdieping heefstolpramen. De drie vensteropeningen hebben een hardstenen onderdorpel, de boogvelden onder de segmentbogen zijn voorzien van siermetselwerk. De windveer van het buiten het gevelvlak uitkragende dakvlak heeft een fraai gedecoreerde hanenbalk en makelaar (= middenstijl van een dakspant).

De lijstgevel van het bouwdeel B heeft op het niveau van de zoldervloer een decoratieve lijst in baksteen, waarin drie grote en zwaar geornamenteerde sierankers zijn opgenomen. De geprofileerde bakgoot wordt gedragen door kwartronde consoles. Links in de gevel bevindt zich de voordeur met bovenlicht. Het portiek voor de deur heeft een met oud-Hollandse pannen gedekt lessenaardak en een bakgoot op consoles. De kolom op de hoek van het portiek is bijzonder rijk geornamenteerd. Het dakschild heeft een modern zolderraam en een forse schoorsteen met een fraai gedecoreerd schoorsteenanker.

De kopgevel van het bouwdeel B heeft op de begane grond een grote vensteropening onder een steens segmentboog, die opgenomen is in een lijst van siermetselwerk. Het venster heeft een breed, tweeruits middenraam met aan weerszijden een smal raam, alle voorzien van een bovenlicht. Het kozijnhout is voorzien van een fraaie profilering. De vensteropening op het zolderniveau heeft een steens segmentboog, een van siermetselwerk voorzien boogvlak en een hardstenen onderdorpel. Ook hier is een windveer met hanenbalk en makelaar.

De achtergevel van de bouwdelen A en B gaan grotendeels schuil achter het eenlaagse bouwdeel C en de dwars hierop gebouwde schuur. De gemetselde achtergevels van de bouwdelen A en B hebben een kroonlijst, die identiek is aan de lijst van de voorgevel. In de achtergevel van bouwdeel C is een smalle gevelopening met daarachter een driezijdig venster zichtbaar. Deze gevel is voorzien van een mastiekgoot.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard