Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Ed Hupkens

175. Expressionisme uit het interbellum

Het dubbele woonhuis met links de woning Alfons Diepenbrockstraat 10 en rechts Koningsweg 4. Foto: Josephine Peren

De Alfons Diepenbrockstraat verbindt de Koningsweg met de Van der Does de Willeboissingel. De panden Koningsweg 4 en Alfons Diepenbrockstraat 10 vormen gezamenlijk een dubbel woonhuis. Het is in 1926 gebouwd met expressionistische stijlvormen, naar ontwerp van de architect H. Damen. Het complex staat sinds 2004 ingeschreven als rijksmonument.

Het betreft een tweelaags, dubbel woonhuis onder plat dak dat gebouwd is op een U-vormige plattegrond. Het bouwwerk bestaat uit twee ongelijke woningen. Een gedeelte aan de oostzijde is in latere tijd geplaatst met een eenlaagse uitbouw. Het pand heeft een betonnen casco met dito vloeren. De buitenmuren zijn opgericht met machinale baksteen. De hoge dakrand bestaat uit uitspringende, gemetselde banden. Er zijn uítstekende balkons aangebracht op de eerste verdieping van de west- en de zuidgevel. In de zuidoosthoek bevindt zich op de begane grond een inspringend terras.

De middenrisaliet van de noordgevel heeft een inspringende voordeur. Die heeft flankerende vensters die omlijst worden door keramische tegels met knopreliëf. De rechthoekige vensters hebben een, twee, drie (in zij- en achtergevels) of vier glaspanelen, die bij Koningsweg 4 bevatten nog ladderramen. In de woning Diepenbrockstraat 10 zijn deze vermoedelijk in latere tijd vervangen door enkele ramen. In deze woning treffen we glas-in-loodramen aan in de vensters van de achtergevel, de achterdeur en in de ramen van het trappenhuis. De oorspronkelijk inspringende vensterpartij bij het balkon in de westgevel, is in latere tijd in het gevelvlak geplaatst. Het van oorsprong open balkon in de zuidgevel is later uitgebouwd. In de westgevel is een gevelsteen aangebracht, behorende bij de woning Koningsweg 4. De steen stelt een ooievaar voor, die verwijst naar het beroep van gynaecoloog van de eerste hoofdbewoner, A.J.M. Lamers. Het bijschrift vermeldt het jaartal 1926 en de tekst DE KWINT, verwijzend naar het aantal gezinsleden.

Beide woningen zijn deels onderkelderd. De indeling van de twee woonhuizen is in hoofdlijnen intact gebleven, evenals de trappenhuizen. In de woning Koningsweg 4 wordt nog een enkel oorspronkelijk stucplafond aangetroffen, een enkele vloer heeft nog de originele betegeling. Op de verdieping zijn de vroegere, houten deurlijsten en de oude lambrisering nog aanwezig. De woning Diepenbrockstraat 10 kent nog de oorspronkelijke keukeninrichting en een drietal marmeren schouwen. De tuin van de het dubbele woonhuis wordt omringd door een bakstenen muur met een smeedijzeren hekwerk.

Het dubbele woonhuis heeft cultuurhistorische waarde als herenhuis met een vormgeving die afwijkt van omringende huizen. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de harmonieuze vormgeving en is een voorbeeld van expressionistische bouwstijl uit het interbellum. Het is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van een dubbel woonhuis in expressionistische bouwstijl.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard