Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2022

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
hupkens ed 20 Auteur: Ed Hupkens

176. Decoratieve gevels

Het pand Oranje Nassaulaan 27 is een neo-renaissance bouwwerk met art nouveau decoratie. Foto: Josephine Peren

Het pand Oranje Nassaulaan 27 op de hoek met de Colveniersstraat is een neo-renaissance bouwwerk dat voorzien is van art nouveau decoratie. De hoekwoning omvat drie niveaus: begane grond, eerste verdieping en een zolder onder een plat dak met kruispannen gedekte schilden. Het vierhoekige grondplan is aan de kant van de kruising afgeschuind. Gevelstenen in de linkerzijgevel en in de top van de voorgevel vermelden 1903 als bouwjaar.

In de voorgevel zijn met zandsteen enkele speklagen aangebracht. De begane grond en eerste verdiepingsniveau worden visueel van elkaar gescheiden door twee lijsten van hardsteen. Met daarin een gecementeerd paneel binnen een oranje, bakstenen omlijsting. Beide verdiepingen hebben enkele vensteropeningen. Deze openingen hebben een ontlastingsconstructie met segmentbogen met aanzetstenen en een sluitsteen. De gevel heeft een hardstenen plint met blokmotief. Aan de rechterkant zit de voordeur met drieruits bovenlicht. Het eerste verdiepingsniveau heeft drie vensteropeningen met hardstenen onderdorpels. De licht getoogde kozijnen bevatten een drieruits bovenlicht en schuivend onderraam.

De gevel kent aan de bovenzijde twee afsluitingen. Aan de rechterkant, boven de twee identieke vensters, bevindt zich een getrapte tuitgevel. Deze geveltop is afgedekt met verweerde, stenen platen. Het zolderniveau heeft een vensteropening onder segmentboog. Het venster heeft een dubbel, halfrond bovenlicht en tweeledig onderraam. Aan weerszijden van dit venster is een stenen blok ingemetseld met daarop ‘ANNO’ en ‘1903’. De geveltop is geaccentueerd met gemetselde pilasters en bekronende siermotieven. Aan de linkerkant is de gevel afgesloten met een kroonlijst, bestaande uit een geprofileerde bakgoot op geornamenteerde consoles. De ruimte tussen deze consoles is gevuld met siermetselwerk. Het dakschild is voorzien van een kleine, rijk geprofileerde, houten dakkapel onder plat dak. De wangen zijn bedekt met leien.

De decoratie van de voorgevel is op de overhoekse gevel voortgezet. Het kozijn op de begane grond is oorspronkelijk en is voorzien van een drieruits, glas-in-lood bovenlicht en twee draaiende onderramen. Voor de onderramen is een siersmeedijzeren hekwerk uit 1930 geplaatst. Het Art Nouveau balkon boven dit venster is voorzien van rijk gedecoreerde consoles. De decoratie van de voorgevel is over de eerste verdieping van de overhoekse gevel doorgezet. De gevel wordt afgesloten met enkele kantelen tussen pilasters. In de top is een kanonskogel ingemetseld.

De decoratie van de linkerzijgevel komt overeen met de voorgevel. Op de begane grond is in het midden een gevelsteen zichtbaar met daarop de tekst: ‘Eerste steen gelegd door Johanna Bergmeyer v.d.v. (onleesbaar) 31 januari 1903’. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 27 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard