Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

200. Samengevoegde panden met oude kern

Bossche MonumentenAan het pand Berewoutstraat 10-12 is nog duidelijk te zien dat het om een samenvoeging van twee huizen gaat. Foto: Josephine Peren

Het pand Berewoutstraat 10-12 bestaat uit twee afzonderlijke gebouwen, die in de 19e eeuw achter een gemeenschappelijke gevel zijn samengevoegd. Van de oude kern van de woningen is oorspronkelijk metselwerk uit de 14e, maar ook uit begin 17e eeuw, bewaard gebleven. Het achterterrein is slechts 9 meter diep. Vroeger voerde een inpandige gang (links in het zuidelijke pand) naar het achtererf. Het poortje is nog aanwezig, maar de gang is nu in eigendom van het pand Berewoutstraat 8 en bij de winkelruimte getrokken. Sinds maart 2010 is het complex aangewezen als gemeentelijk monument.

Het linkerpand (zuidelijke) is tot in de veertiger jaren van de 20e eeuw in gebruik geweest als winkel-woonhuis, er was toen een snoepwinkel in gevestigd. Het rechterpand was een woonhuis. In 1977-78 is Berewoutstraat 1012 in zijn geheel gerestaureerd. Tijdens deze restauratie is het plat dak van het rechterpand vervangen door een zadeldak. Dit vormt nu een samengestelde kap met het linkerpand. Ook zijn tijdens deze verbouwing de ramen vernieuwd en is de toegang met hardstenen trap tot het rechterpand gerealiseerd. Dit was voorheen tijdelijk een vensteropening geweest. Rond 2000 is het pand opnieuw vrij ingrijpend gerenoveerd. De éénlaags achterbouw van het zuidelijke gedeelte, ooit gebouwd ter plekke van een achterplaats, is toen met een verdieping en een dakterras verhoogd. De balklagen in het zuidelijk gedeelte zijn grotendeels vernieuwd en is de trap verplaatst van het noordelijke naar het zuidelijke pand. Ook de inwendige afwerkingen (vloer en wanden) zijn van recente datum.

De voorgevel is gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Hoewel de gevel als geheel een eenduidige vormgeving en detaillering heeft, zijn ook duidelijk twee afzonderlijke bouwwerken te onderscheiden. Het linkerbouwdeel, drie vensterassen breed, heeft op de hoge begane grond links het met een rolluik afgesloten poortje naar de overigens verdwenen doorgang. Rechts is een houten winkelpui. Binnen deze pui met kroonlijst zijn twee zesruits schuiframen en centraal een dubbele deur en een bovenlicht met roede. Op de verdieping hierboven zijn drie zesruits schuiframen. Boven deze vensters zijn drie staafankers zichtbaar.

Het rechterbouwdeel heeft op de begane grond een ingang (met paneeldeur) tot de woning, met een hardstenen trap en ijzeren leuningen. Rechts van deze ingang is een venster met twee gekoppelde zesruits schuiframen. Op de verdieping zijn twee zesruits ramen. Alle ramen en blindnissen hebben afgeronde bovenhoeken. Over de gehele breedte van de totale gevel vormt een kordonlijst visueel een scheiding tussen de begane grond en de verdieping. Het geheel wordt afgesloten door een eenvoudige kroonlijst.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 27 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard