Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

206. Woonwinkelruimte uit 18e eeuw

Bossche MonumentenHet complex Dode Nieuwstraat 33 ligt op een deel van het voormalig 13e-eeuwse klooster van de Minderbroeders (Franciscanen).
Foto: Josephine Peren

Het pand Dode Nieuwstraat 33 ligt op een deel van het voormalig 13e-eeuwse klooster van de Minderbroeders (Franciscanen). Het gebouw heeft een langwerpig rechthoekige plattegrond. Het bevat een begane grond, verdieping en zolder met borstwering, onder een zadeldak. Het gebouw kreeg rond 1865 een nieuwe voorgevel. In de tweede helft van de 19e eeuw en de vroege 20e eeuw werd het achterterrein verder volgebouwd met verscheidene bouwdelen. In 1934 vestigde zich in de achterliggende panden Pensmarkt 30-34 op de begane grond een schoenwinkel van Van Haren. Later breidde de winkel verder uit naar achteren, naar Dode Nieuwstraat 33. De percelen werden samengevoegd, tussenmuren werden op de begane grond doorbroken teneinde een grote winkelruimte te creëren. Van Haren is nog altijd in het pand gevestigd.

De voorgevel is een gepleisterde lijstgevel uit 1865. Op de begane grond is links een brede gevelopening met een kozijn met kraalprofiel. Verder een dubbele, houten paneeldeur met dubbel bovenlicht (geblindeerd). Rechts daarvan is een blinde zone met zichtbare sporen van een ingang in het midden van de gevel. Uiterst rechts is een ingang met een kozijn met kwarthol profiel en recente profieldeur.

Op de verdieping bevinden zich vier gevelopeningen: drie vensters en links van het midden een doorgang naar het balkon. De vensters hebben hardstenen lekdorpels, aansluitend aan een doorlopende, gepleisterde cordonlijst. Onder deze lijst bevindt zich een licht vooruitstekende, gepleisterde zone met verdiepte panelen onder de vensters. Aan weerszijden hiervan zijn console-achtige elementen met siermotieven die de lekdorpels lijken te steunen. De gevelopeningen hebben gepleisterde, geprofileerde omlijstingen met uitgezette bovenhoeken. De kozijnen hebben kwarthol profileringen en bevatten zesruits schuiframen en een dubbele deur met hoge ruiten en tweeruits bovenlicht. De gevel wordt afgesloten door een gepleisterd hoofdgestel met een ongewone vorm. Onder de architraaf zijn er recht boven de gevelopeningen gepleisterde sierelementen met kleine tandlijstjes. Het fries is relatief laag en de kroonlijst steekt slechts gering naar voren. Boven deze lijst bevindt zich nog een houten gootlijst.

Het gebouw heeft een zware, enkelvoudige, eerste verdiepingsbalklaag uit de 18e eeuw. De rechter zijmuur bevat grote bakstenen uit de late middeleeuwen. Sinds maart 2010 is het pand een gemeentelijk monument.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 26 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard