Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

216. Twee verdiepte portieken

Bossche MonumentenHet complex Geldersedam 41-44 heeft twee verdiepte portieken met daarboven een dubbele boogrug. Foto: Josephine Peren

Dit complex in de wijk de Muntel is gelegen op de hoek van de Geldersedam 41-44 en de Twaalfmorgenstraat 83. Het is gebouwd in 1930 naar een ontwerp van de architect E. Nijsten. Het gebouw omvat vier niveaus: begane grond, eerste verdieping, zolder en een moderne kunststof opbouw. Het bouwdeel aan de Geldersedam heeft een mansardedak. Het gedeelte aan de Twaalfmorgenstraat heeft een zadeldak. Sinds november 2003 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

De symmetrische en op de Geldersedam georiënteerde voorgevel heeft een trasraam in donkere stenen. Het overige muurwerk is in gele bakstenen opgemetseld. Op de begane grond zijn twee verdiepte portieken met daarboven een dubbele boogrug. De bogen bestaan uit smalle, gele bakstenen afgewisseld met keramische tegels. In elke portiek bevindt zich een dubbel deurkozijn met daarin twee oorspronkelijke deuren en een bovenlicht. De onderdorpels zijn van hardsteen. In de portiek is aan weerszijden van het deurkozijn een hardstenen brievenbus ingemetseld. Links en rechts van de dubbele portiek is een samengesteld venster. De voorgevel heeft zowel aan de linker- als rechterkant een topgevel. Deze gevels zijn op het eerste en zolderniveau risalerend uitgevoerd. De geveltoppen zijn voorzien van vlechtingen en decoratief metselwerk. De steile dakhelling heeft een afdekking in de vorm van een laag strekken en koppen. Boven de portieken zijn twee ondiepe schijnbalkonnetjes, die van elkaar gescheiden zijn door een strook muurwerk met een hardstenen bol als afsluiting. De voorgevel wordt afgesloten met een bakgoot.

De rechterzijgevel is georiënteerd op de Twaalfmorgenstraat en omvat de voorgevel van het pand Twaalfmorgenstraat 38. Het muurwerk is identiek aan dat in de voorgevel. Aan de linkerkant bevindt zich op de eerste verdieping een betonnen balkon met ijzeren balkonhek. Dit balkon is toegankelijk via een vernieuwde kunststofdeur. Rechts van deze deur is een uitgemetselde schoorsteen. Het muurwerk rechts van deze schoorsteen heeft op de begane grond drie kunststof vensters. Deze hebben een bakstenen onderdorpel met daarop een keramische afdekking. Uiterst rechts bevindt zich de nog oorspronkelijke voordeur. Op de eerste verdieping zijn eveneens drie vensters. Uiterst rechts bevindt zich een toiletraam en een schoorsteen. De gevel wordt afgesloten met een uitstekende bakgoot, die op de plaats van de uitgemetselde schoorsteen, onderbroken is. Het dakschild heeft vier brede dakkapellen.

fdlijnen ongewijzigd gebleven. Het interieur van het paviljoen is sterk gemoderniseerd. Alleen in de trappenhuizen vindt men nog oorspronkelijke elementen. De hardstenen trap met balustrade in smeedwerk is bewaard gebleven, net als enkele glas-in-lood ramen.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - woensdag 1 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard