Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

218. Met een vijftiende-eeuwse kern

Bossche MonumentenAchter de 19e-eeuwse gevel met markante winkelpui uit 1900 gaat een 15e-eeuwse kern schuil. Foto: Josephine Peren

Het pand Lange Putstraat 19 heeft een 15de-eeuwse kern, waarvan nog elementen bewaard zijn gebleven. Zoals een samengestelde balklaag en sporen van het houtskelet. Het ligt op een rechthoekig, langgerekt perceel. Het gebouw omvat een voorhuis met een vast achterhuis. Achter de woning is een kleine binnenplaats met een recente, tweelaagse berging onder een plat dak. Het hoofdpand bestaat uit een kelder, begane grond, verdieping en zolder met borstwering. Het geheel wordt gedekt door een zadeldak, met voor- en achterdakschild en de nok haaks op de voorgevel.

De voorgevel is twee vensterassen breed, gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Op de begane grond is een houten winkelpui uit 1900 met slanke pilasters, die doorloopt over de gevel van het rechter buurpand. Rechts in deze pui zit de voormalige winkelingang, tegenwoordig in gebruik als woningingang. Deze ingang heeft een fraaie paneeldeur met opengewerkt paneel en een bovenlicht met afgeronde hoeken. Links van deze ingang zijn twee etalagevensters Met T-raam binnenkozijnen met afgeronde hoeken. Onder de vensters is een afgeronde, hardstenen lekdorpel. De pui wordt afgesloten door een houten hoofdgestel met architraaf, fries met velden en consoles onder een gootlijst. Boven dit hoofdgestel zit een cordonlijst, op de verdieping heeft de gevel twee vensters. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met architraaf, fries en kroonlijst.

In de achtergevel zit centraal op de begane grond een ingang met openslaande deuren en een gedeeld bovenlicht. Links en rechts van deze ingang zit een venster met een 4-ruits draairaam. Op de verdieping zit links een venster met T-raam en bovenlicht, rechts hiervan zit een smal raam met 4-ruits raam en bovenlicht. De indeling van het pand dateert van de verbouwingen uit 1985 en 1996. De trap naar de verdiepingen ligt in het achterhuis. Op de samengestelde balklaag zijn 17e-eeuwse schilderingen aangetroffen.

De kelder had oorspronkelijk een tongewelf in de lengterichting. Deze is niet meer aanwezig. De verdiepingsbalklaag heeft twee vakken moer- en kinderbinten in het voorste deel van het voorhuis. Hier is in 1996 aan de rechterzijde een gedeeltelijk afgezaagd sleutelstuk uit de 15e eeuw aangetroffen. Daarnaast zijn er sporen gevonden van een houtskelet. De rest van de verdiepingsbalklaag is enkelvoudig.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 27 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard