Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

222. Ongebruikelijke en markante proportionering

FotoLB BM 222Het woonhuis aan de Baselaarsstraat 2 heeft een ongebruikelijke en markante proportionering. Foto: Josephine Peren

Het pand Baselaarsstraat 2 is onderdeel van een groep van vijf vrijstaande, in detaillering identieke woningen die de licht gebogen vorm van de Baselaarsstraat volgen en een omlopende hoekbebouwing in de Bethaniestraat hebben. De gevel is hoog opgaand gemetseld, het lessenaarsdak is sterk hellend. In de achtergevel waren geen ramen toegestaan, in verband met het achtergelegen Psychiatrisch Ziekenhuis Reinier van Arkel. Het bouwjaar is 1935, de architect is J.J. van Dillen. Sinds 2004 is de woning een rijksmonument.

De woning is onderkelderd en heeft twee bouwlagen met een zolderverdieping. Zij is gebouwd op een rechthoekige grondslag onder een met dakleer bedekt lessenaardak, met een forse overstek aan de voorzijde en een klein aan de achterzijde. Het huis is merkwaardig geproportioneerd door de hoge maar ondiepe vorm. Het telt vier asymmetrisch ingedeelde traveeën De zijkanten hebben een eenlaagse uitbouw, onder een met leien gedekt lessenaardak. Deze uitbouwen fungeren als serre of als berging met rondboogingang. De vensters op de begane grond en de verdieping zijn alle recht gesloten. Deze hebben, met uitzondering van het kleine venster naast het balkon, een betonnen latei. De overige vensters hebben een hanenkam aan de bovenzijde. Alle vensters zijn voorzien van stalen kozijnen en ramen met blauw geschilderde roedenverdeling. De vensterafzaten op de begane grond hebben zwart geglazuurde tegels. Het balkon heeft een ijzeren hekwerk op een betonnen overstek boven de ingang. De voordeur is een houten paneeldeur met een twaalfruitse roedenverdeling in het bovenlicht.

Boven de voordeur en het balkon bevindt zich een polychroom reliëf: een zonnebloem. De in het linker gedeelte van de voorgevel geïntegreerde hoekbebouwing, heeft een omloop naar de Bethaniestraat. Deze is éénlaags van opzet en heeft een met leien gedekt zadeldak. De vensters zijn hier kleiner van vorm, maar hebben wel stalen kozijnen en roedenramen. De ingang wordt gevormd door een opgeklampte rondboogpoort. De achtergevel is blind (zonder ramen) uitgevoerd. Er is een betegelde entreehal met tochtdeur. Via een korte gang zijn de keuken, woonkamer, trap en de dwarsgang bereikbaar. Als gevolg van de smalle vorm van het pand, liggen alle kamers aan de voorzijde en worden deze aan de achterzijde ontsloten door een smalle gang. De trappartijen in de zijgevels worden verlicht door een dubbele rij met sterpatronen geornamenteerde glasstenen. De deuren en omlijstingen zijn nog grotendeels origineel. De kamers en gangen hebben vloeren van houten planken. De kapbalken zijn doorgetrokken tot buiten de gevel en dragen zo het overstekende dak.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 4 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard