Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

225. Gebouwd na grote brand in 1858

FotoLB BM 224Het woonhuis aan de Graaf van Solmsweg 79a uit 1859 is een statig pand met vier bouwniveaus. Foto: Josephine Peren

Het huidige pand aan de Graaf van Solmsweg 79a te Engelen is een jaar na een brand op 20 september 1858 van de toenmalige bebouwing opgericht. De statige woning omvat vier niveaus: kelder, begane grond, eerste verdieping en zolder. Het met oud-Hollandse pannen gedekte schilddak is met de nok haaks op de straat georiënteerd. Voor het woonhuis is een natuurstenen stoep aangelegd. Sinds oktober 2003 staat het complex geregistreerd als gemeentelijk monument.

De voorgevel (lijstgevel) is met vijf vensterassen geleed. De vernieuwde voordeur (circa 1950) en het glas-in-lood bovenlicht worden geaccentueerd door een brede, houten omlijsting. De gevel heeft aan de bovenzijde een kroonlijst met daarop geschilderd de naam ‘De Pelikaan’. Aan de rechterzijde van de entreepartij bevindt zich een waterpeilsteen en een lichtkolk met twee tweeruits draaiende kelderramen. Aan de linkerzijde van de deur is een gevelsteen met daarop het jaartal 1859 ingemetseld.

Alle vensteropeningen zijn voorzien van anderhalfsteens strekse boog en een hardstenen onderdorpel. De vier kozijnen op de begane grond hebben vernieuwde, dubbele, drieruits draairamen met een tweeruits glas-in-lood bovenlicht. Voor de draaiende delen zijn zesruits voorzetramen geplaatst. De vijf vensters op de eerste verdieping hebben oorspronkelijke kwartrond geprofileerde kozijnen. Deze hebben vernieuwde, dubbele, tweeruits draaiende onderramen en vast tweeruits glas-in-lood bovenlicht. Aan de rechterzijde van de voorgevel is een strook muurwerk van een verdwenen buurpand zichtbaar. De gevel is aan de bovenzijde afgesloten met een stucwerk lijst en een geprofileerde bakgoot. Het dakschild heeft een klein daklicht. De linkerzijgevel is met kwalitatief minder goede bakstenen gemetseld. Op de eerste verdieping is de gevel geleed met een enkel vroeg twintigste-eeuws venster met vast tweeruits bovenlicht en draaiende onderramen. Ter plaatse van de eerste en zolderverdieping zijn zes gevelankers in het zicht. Aan de bovenzijde wordt de linkerzijgevel afgesloten met een eenvoudige, moderne bakgoot.

De begane grond van de rechterzijgevel is over de gehele hoogte voorzien van gecementeerd metselwerk, een restant van een gesloopt buurpand uit de negentiende eeuw. De rechterzijgevel is op de eerste verdieping geleed met twee moderne vensteropeningen onder een steens rollaag. Ter hoogte van de zoldervloer zijn enkele gevelankers zichtbaar. De gevel is aan de bovenzijde afgesloten met een eenvoudige, moderne bakgoot. Het dakschild heeft een modern zolderraam. De achtergevel van het pand is vanaf de openbar weg niet zichtbaar. In de woning zijn nog fraaie interieurafwerkingen en –elementen, oude balklagen en een negentiende-eeuwse kapconstructie aanwezig.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 2 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard