Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

231. In de Drij Swarte Mollen

FotoLB BM 231De voormalige winkel en woonhuis van de bekende Bossche familie Sweens aan Hinthamerstraat 190-192. Foto: Josephine Peren

De voormalige winkel met woonhuis, met huisnaam De Drij Swarte Mollen, is gelegen aan de Hinthamerstraat 190-192, op de hoek van de steeg Achter de Mollen. De kern van het complex wordt gevormd door twee oudere woonhuizen. Volgens bouwhistoricus Maarten Enderman zijn die mogelijk gebouwd kort na de stadsbrand van 1419. Omstreeks 1900 worden de huizen verbouwd en krijgen ze één nieuwe, gezamenlijke voorgevel. Deze gevel vertoont de vormstijl van de neorenaissance, met in de winkelpui verwijzingen naar de art nouveau. De winkel behoorde bij de in 1818 opgerichte koffiebranderij, waarbij de huisnaam gekozen werd als firmanaam: In de Drij Swarte Mollen. Deze koffiebranderij lag achter de winkel, aan de Zuid-Willemsvaart. Het woonhuis wordt later uitgebreid met een tuinkamer en serre aan de noordkant. Sinds mei 2001 staat het geheel geregistreerd als rijksmonument.

Het onderkelderde pand heeft een L-vormige plattegrond. Het telt twee bouwlagen, deels onder plat dak met schilden en gedekt met leien, deels onder zadeldak met pannen. De voorgevel is asymmetrisch en heeft een driedelige samenstelling. In het midden is een smalle gevelpartij, afgesloten door een trapgevel. Aan weerszijden hiervan wordt de gevel afgesloten door een kroonlijst. Links is een gevelpartij met op de begane grond de winkelpui. Rechts is een twee traveeën tellende gevelpartij. Boven de voorgevel zijn twee dakkapellen. In de voorgevel is een hardstenen plint met bossage (rechthoekige blokken natuursteen) en hardstenen waterlijsten geplaatst. Er zijn kalkstenen speklagen, aanzet- en sluitstenen aangebracht.

De hoofdingang van het woonhuis bestaat uit een houten paneeldeur met siertraliewerk en getoogd bovenlicht. Hierboven zit een wenkbrauwoog (gebogen sierlijst). Daarboven is een Frans balkon met smeedijzeren sierhek. Op de begane grond zijn getoogde vensters geplaatst, op de eerste verdieping rechtgesloten ramen onder segmentbogen. De schuiframen op de verdieping hebben gedeelde bovenlichten. In de trapgevel ter hoogte van de zolder is een getoogd schuifvenster. Hieronder is een gevelsteen met drie mollen.

De winkelpui heeft links een etalagevenster met houten kozijn met art nouveau-elementen en een afgerond bovenlicht met glas-in-lood. Rechts hiervan is een beglaasde, houten winkeldeur met panelen, houtsnijwerk en een gedeeld bovenlicht. De winkelpui wordt aan de bovenzijde afgesloten door een ijzeren latei met rozetten. Aan weerszijden van de pui bevinden zich ranke pilasters. Aan de bovenzijde heeft de pui een kalkstenen omlijsting, versierd met kasteelachtige motieven. Boven de winkelpui is een smeedijzeren uithangbord.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 3 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard