Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

236. In oorspong uit 17e eeuw

©2023 'n Lutske BrabantsHet pand Molenstraat 21 is in oorsprong in de 17e eeuw gebouwd. Foto: Josephine Peren

Het pand Molenstraat 21 is in oorsprong in de 17e eeuw gebouwd. Het is in de jaren tachtig van de 20e eeuw nagenoeg volledig gerestaureerd. De restauratie heeft zich vooral gericht op het behoud van de historische structuur en het kleinschalige straatbeeld van de Molenstraat. Het heeft een voor ’s-Hertogenbosch gebruikelijke indeling: een voorhuis en achterhuis. Het relatief lage voorhuis is door middel van een brandmuur gescheiden van het iets hogere achterhuis. Het voorhuis is onderkelderd (tongewelf). Verder is er een begane grond en een zolder (met borstwering) onder een zadeldak, waarvan de nok haaks op de Molenstraat is gericht. De begane grond van het achterhuis is lager gelegen, zelfs beneden het niveau van het maaiveld. Daardoor is in combinatie met de grotere nokhoogte van het zadeldak een verdieping mogelijk gemaakt. Sinds september 2006 is het pand aangewezen als gemeentelijk monument.

De voorgevel is een asymmetrische tuitgevel met vlechtingen en slechts aan één zijde een schouderstuk. De voorgevel heeft op de begane grond een deur- en een vensteropening. De voordeur heeft een tweeruits bovenlicht. Het venster heeft een schuivend vierruits onder- en een tweeruits bovenraam. Op de zolder bevindt zich een kleiner venster met een zesruits bovenraam. De achtergevel is tijdens een restauratie in de jaren tachtig van de 20e eeuw volledig opnieuw gebouwd en uitgevoerd met een spouw. Opvallend is de asymmetrie van de topgevel. Door het gebruik van een diversiteit aan gevelankers (rechte schieters, Y-vormige schieters en S-vormige schieters) en de historiserende vensters heeft de gevel nog enigszins haar historische karakter behouden. De linkerzijgevel is tijdens de restauratie nagenoeg volledig als spouwmuur heropgebouwd. Ook het achterhuis heeft op de begane grond een deur en een venster. Beide zijn aanzienlijk kleiner van formaat. De deur heeft geen bovenlicht, het venster heeft een klein, vierruits draairaam. Het achterhuis heeft op de verdieping ook een vierruits venster, met een schuivend onderraam. Opvallend is de grote diversiteit aan bakstenen.

In de huidige situatie heeft het pand op de begane grond een hal, met de trap en het toilet gepositioneerd in het voorhuis, tegen de brandmuur. De kelder, die niet de volledige omvang van het voorhuis beslaat, heeft een tongewelf met enkele reparaties, onder meer een dichtgezette stortkoker. Ter plaatse van de voorgevel bevindt zich een dichtgezet kelderlicht. De verdieping van het achterhuis is ongedeeld. Ook de zolder was en is ongedeeld. De kelder heeft een recente keldervloer (197) en een 17e-eeuws tongewelf, met daarin enkele renovaties. De kruin van het gewelf is haaks op de voorgevel gericht. Het voorhuis heeft drie A-spanten, waarvan de verschillende onderdelen op een historiserende wijze met toognagels en spijkers zijn verzekerd.


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 5 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard