Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

238. Gegoede arbeidersklasse

©2023 'n Lutske BrabantsBegin 20e eeuw waren de woningen aan de Guldenvliesstraat 6-8 bestemd voor de ‘gegoede arbeidersklasse’. Foto: Josephine Peren

De woonhuizen aan de Guldenvliesstraat 6-8 zijn gelegen in een gesloten bouwblok, tegenover de spoorlijn. Ze zijn onderverdeeld in een boven- en een benedenwoning. Dit blok met volkswoningen voor de ‘gegoede arbeidersklasse’ werd gebouwd op particulier initiatief door beleggingsmaatschappij de “Bossche Bouwmaatschappij”. De woningen vertonen een eclectische vormentaal, met elementen van de neorenaissance en de chaletstijl, naar ontwerp van de architect P.Th. Stornebrink. Sinds mei 2001 staan de woningen geregistreerd als rijksmonument.

De woonhuizen hebben een rechthoekige plattegrond en tellen twee bouwlagen onder een plat dak met dakschilden, gedekt met kruispannen. Er is een rijk bewerkte dakkapel in chaletstijl onder een dwarsgeplaatst zadeldak. De gevels zijn opgetrokken in machinale baksteen. In de voorgevels is een geleding aangebracht door middel van over het gehele bouwblok doorlopende speklagen en een natuurstenen cordonlijst, waaronder een tegelband. De vensterdorpels zijn van natuursteen. De gevels worden afgesloten door een houten gootlijst op klossen. Ter plaatse van de woonkamers zijn de vensteropeningen rechtgesloten, op de eerste verdieping onder strek met aanzet- en sluitstenen. Op de begane grond zijn die onder segmentvormige ontlastingsbogen met aanzet- en sluitstenen en gepleisterde boogvulling. Hierin is ofwel pleisterwerk met rankendecoratie, ofwel metselmozaïek aangebracht. De ingangen van de woningen zijn voorzien van paneeldeuren met tweeruits bovenlicht. Boven de ingangspartijen zijn smalle vensters onder ontlastingsbogen, waarin tweeruits (op de eerste verdieping) of éénruits (zolderverdieping) ramen met kleine roedenverdeling. Boven de vensters van de eerste verdieping is een tegelmozaïek.

De sober uitgevoerde achtergevels hebben ter plaatse van de keukens een tweelaagse uitbouw onder plat dak. Aan de bovenzijde van deze uitbouw zit een rechtgesloten muurnis. Rechts, respectievelijk links hiervan is op de eerste verdieping een balkon. De achtergevels zijn voorzien van rechtgesloten vensteropeningen, waarboven een strek met aanzet- en sluitstenen. Ter plaatse van de woonkamers zijn openslaande, beglaasde tuindeuren met bovenlicht. In de keuken op de bovenverdieping zit een T-raam. Op de begane grond is een deur met bovenlicht, met hiernaast aansluitend een tweeruits raam. Het merendeel van de woningen is inwendig gemoderniseerd.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 9 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard