Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

239. Rijke geveldetaillering

©2023 'n Lutske BrabantsHet herenhuis Havensingel 3 maakt deel uit van een gave, historische gevelwand uit de late 19e eeuw. Foto: Josephine Peren

Het herenhuis aan de Havensingel 3 in de wijk Het Zand is in 1889 gebouwd naar ontwerp van de Bossche architect A.J. van Kempen. Het pand is een voorbeeld van de neorenaissance. Het bouwwerk heeft een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen: begane grond, eerste verdieping en een zolder onder een afgeplat, omlopend schilddak. Kenmerkend is de contrastwerking tussen de natuurstenen detaillering en het in roodbruine baksteen uitgevoerde metselwerk. Het staat geregistreerd als gemeentelijk monument.

De asymmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een breedte van drie vensterassen. Links bevinden zich twee vensters met aan de onderzijde een decoratief gevelpaneel. De hardstenen dagkanten markeren de tussen de gevelopeningen gelegen geveldammen. In de rechteras bevindt zich de ingangsportiek, die opgenomen is in een hardstenen gevelveld. Via een kleine trap leidt de portiek naar de hoofdingang, met een paneeldeur met deurramen met smeedijzeren sierroosters. Links van de portiek bevat de hier geplaatste speklaag een inscriptie (1898). Op de verdieping zijn drie vensters, waarvan de twee linker zijn gekoppeld. Decoratieve geveldammen markeren hier de hoeken van het risalerende deel van de gevel. Alle gevelopeningen zijn gevat onder een segmentboog met sluitstenen.

Op de begane grond valt de rijke detaillering op van hardstenen speklagen, dagkanten, diamantkoppen en sluitstenen. Op de bovenverdieping heeft het pand zandstenen speklagen, negblokken en sluitstenen. Op het voorschild sluit een vernieuwde, houten lijstgoot aan. Hier bevindt zich rechts een houten dakkapel met een ingesnoerde spits met zinkbekleding en sierkorbelen. De dakkapel heeft een draairaam met vierruits roedenverdeling. Links is er een bakstenen dakhuis met kleine topgevel met sierdetails. Het dakhuis heeft een rondboogvenster met een dubbel draairaam met bovenlicht, met een veelruits roedenverdeling. Op het linker dakschild staat een hoge, bakstenen schoorsteen. Een hoofdgestel met zandstenen sierconsoles en een uit siermetselwerk bestaand fries vormt de gevelbeëindiging.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - dinsdag 7 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard