Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Auteur: Ed Hupkens

241. Een gaaf interieur

©2023 'n Lutske BrabantsHet woonhuis Sint Josephstraat 19 is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Foto: Josephine Peren

Het pand Sint Josephstraat 19 is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Het is gelegen in een gesloten gevelrij aan de oostzijde van de Sint Josephstraat en omvat vier niveaus: kelder, begane grond, eerste verdieping, zolder. De woning is een gemeentelijk monument. Het woonhuis heeft een met betonpannen gedekt schilddak, dat voorzien is van twee forse schoorstenen op de nokeinden. De voorgevel heeft vier vensterassen. De oorspronkelijke voordeur heeft een getoogd bovenlicht. De toegang heeft een natuurstenen trap van twee treden. De vensteropeningen zijn geaccentueerd met een stucwerk omlijsting, die aan de bovenkant getoogd is. De vensters hebben een groot schuivend onderraam en een getoogd bovenlicht. Onder de vensters bevindt zich een plint bestaande uit natuurstenen platen. Aan de linkerzijde bevindt zich een dichtgezet kelderlicht. Het eerste verdiepingsniveau wordt van de begane grond gescheiden door een natuurstenen waterlijst, die tevens dienst doet als onderdorpel voor de vier vensters. De vensteropeningen zijn voorzien van een stucwerk omlijsting.

Links tegen de achtergevel bevindt zich een houten serre onder een plat dak. Zowel de ramen als de schuivende deuren hebben een bovenlicht en deuren, beide met glas-in-lood beschildering op het glas. Het dakoverstek van de serre is gedecoreerd. Het eerste verdiepingsniveau heeft boven de serre een vensteropening onder een eensteens strekse boog. Het venster heeft twee draaiende onderramen en een tweeruits bovenlicht. Rechts van de serre bevindt zich een kleine uitbouw, die over de eerste verdieping is doorgezet. Op de begane grond is een deur met tweeruits getoogd bovenlicht, op de eerste verdieping een klein toiletraam. De deur heeft een halfsteens segmentboog, het toiletraam heeft een halfsteens rollaag. De achtergevel heeft aan de bovenzijde een eenvoudige bakgoot.

Het interieur van het pand maakt een gave indruk. Op de begane grond is in de gang een hardstenen vloer bewaard. De keuken, links van de gang, is uit de bouwtijd. De woonruimten rechts van de gang zijn voorzien van schouwen en rijke stucwerkplafonds met een middenornament. De vensters in de voorgevel hebben de oorspronkelijke vouwblinden en vensterbanken. Een fraai detail vormen de ranke colonetten aan weerszijden van het venster. In zowel de voor- als de achterkamer is een schouw aanwezig. De serre is toegankelijk via twee schuifdeuren onder een glas-in-lood bovenraam. De schuifdeuren zijn eveneens voorzien van een glas-in-lood raam. Op het eerste verdiepingsniveau zijn eenvoudige stucplafonds en een schouw bewaard gebleven. Het trappenhuis is voorzien van een rond legraam met roeden en beschilderd glas. De kap op het zolderniveau wordt gedragen door grenen dekbalkjukken die voorzien zijn van zowel korbeels als blokkelen.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zaterdag 4 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard