Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2023

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

242. Waardevolle interieurelementen

Foto: Josephine Peren

Het pand Kerkstraat 35 heeft een oude kern, waarschijnlijk uit de periode 15e eeuw. Het bestaat uit een voorhuis met twee vaste achterhuizen en een achteraanbouw. Het voorhuis heeft een hoge begane grond, twee verdiepingen en een zolder met borstwering. Het zadeldak heeft en schild aan de voorzijde en is gedekt met rode en gesmoorde oud-Hollandse pannen. Het eerste achterhuis heeft een begane grond en een verdieping met een vide op het niveau van de tweede verdieping in het voorhuis, onder een plat dak. Het tweede achterhuis is dieper dan het eerste en heeft twee bouwlagen onder een plat dak. Hier tegenaan staat aan de achterzijde rechts een klein, min of meer vierkant, bouwvolume van één bouwlaag met een plat dak. Sinds maart 2010 staat het pand geregistreerd als gemeentelijk monument.

De voorgevel is een symmetrische, gepleisterde lijstgevel van omstreeks 1860 en deels herbouwd in 1909. Op de begane grond is er tussen penanten een grote gevelopening met een recente pui en omlijsting. Hierboven is de gevel gepleisterd. Op de eerste verdieping zijn er twee vensters met recente lekdorpels, kozijnen met kwarthol profiel en T-draairamen met bovenlichten, voorzien van groen glas-in-lood. Op de tweede verdieping zijn er twee soortgelijke vensters; maar deze zijn iets hoger, hebben gepleisterde lekdorpels en zijn in de bovenlichten voorzien van één ruit in plaats van glas-in-lood. De gevel wordt afgesloten door een classicistisch hoofdgestel met een gepleisterde architraaf en een fries met twee cassetten en een geprofileerde houten kroonlijst. De balklagen zijn enkelvoudig. De kap op het voorhuis heeft schaarspanten en dateert uit 1909.

In het pand bevinden zich enkele waardevolle interieurelementen. In de voorkamer op de tweede verdieping is een stucplafond van rond 1900 met lijstwerk en eenvoudig middenelement. In deze kamer zit tegen de linker zijmuur een schoorsteenmantel van zwart natuursteen uit dezelfde periode. Een verdieping lager is er een schoorsteenmantel van wit en grijs dooraderde rood-oranje natuursteen. In de achterkamer bevindt zich een tufstenen schoorsteenmantel van rond 1940 tegen de linker zijmuur. Het hang- en sluitwerk op de eerste verdieping van de ramen in de voorgevel en deuren in de achtergevel dateert van rond 1900, het is uitgevoerd in gietijzer met krulwerk. Het trappenhuis heeft een rijk interieur met een stucplafond met lijstwerk, hoekelementen en een groot middenelement met krulwerk, een doorgang met gestuukte voluutconsoles en een bordestrap met balustrades met geprofileerde leuningen en gietijzeren spijlen. Aan de uiteinden van de leuningen zijn er rijk gesneden eindstukken. Tegen de zijkant van de trap zijn gesneden krulelementen aangebracht.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - maandag 6 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard