Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

248. De Drie Snellekens

FotoLB BM 248ADe Snellestraat dankt zijn naam aan het pand op nummer 32-34, anno 1642, genaamd ‘De Drey Snellekens’. Foto: Josephine Peren

De Snellestraat dankt zijn naam aan het pand op nummer 32-34, anno 1642, genaamd ‘De Drey Snellekens’. Deze huisnaam is bedacht door de vroegere eigenaar Aelbert Herman Snelle van Swoll. Een snel of 'schnelle' is een hoge drinkkroes of schenkkan. Het pand is in de tweede helft van de 17e eeuw gebouwd. Het heeft in de tweede helft van de 19e eeuw enkele veranderingen ondergaan. In 1913 is de brede gevelopening op de begane grond gerealiseerd. De begane grond is tegenwoordig geheel in gebruik als winkel, op de verdiepingen wordt gewoond. Het gebouw staat geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het woonwerkhuis ligt op een rechthoekige plattegrond. Het bestaat uit een begane grond, twee verdiepingen en een zolder onder een zadeldak met voordakschild. Het dak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen, in het voordakschild zit een dakkapel. De voorgevel is gepleisterd en is op de verdiepingen voorzien van schijnvoegen. De begane grond heeft een hardstenen borstwering. Rechts op de begane grond zit de woningingang. Links is in 1981 in de voormalige poort een venster geplaatst en een ingang ten behoeve van de winkel op de begane grond. Dit venster heeft een 6-ruits schuifraam. Een kordonlijst vormt visueel de scheiding tussen de begane grond en de verdieping. Op de eerste verdieping zitten twee vensters met 6-ruits schuifraam met een brede middenstijl en een kraalprofiel. Deze detaillering wordt herhaald bij de twee vensters met 4-ruits schuiframen op de tweede verdieping. De lekdorpels van de vensters op de eerste verdieping vallen in de kordonlijst, terwijl de twee vensters op de tweede verdieping wel een eigen hardstenen lekdorpel hebben. De voorgevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met architraaf, gestuukt fries en een kroonlijst.

Tegen de linker zijmuur zit in het eerste en vierde balkvak een rookkanaal. De trap naar de eerste verdieping zit in het eerste balkvak tegen de rechter zijmuur. De overige trappen liggen in het derde balkvak tegen deze muur. De begane grond is in gebruik als winkel, op de verdiepingen is een woning. De verdiepingsbalklaag is enkelvoudig. De overige twee balklagen bestaan uit vijf vakken met moer- en kinderbalken. Er zijn nog enkele afgehakte sleutelstukken aanwezig. De kap heeft dekbalkjukken met een geschoorde nokstijl. In de spanten zitten moerbalken en stijlen van kruiskozijnen verwerkt. Sommige sporen zijn hergebruikt van een oudere kap. Ze zijn voorzien van gezaagde telmerken en inkepingen van twee haanhouten en een worm.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 5 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard