Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

253. Gave lijstgevel

FotoLB BM 252Het negentiende-eeuwse woonhuis aan de Snellestraat 10-12 heeft een gave lijstgevel. Foto: Josephine Peren

Het pand Snellestraat 10-12 ligt aan de westelijke zijde van de Snellestraat, rechts van het hoekpand op de hoek met de Stoofstraat, op een ondiep perceel. Op de kadastrale minuut uit 1823 vormt het pand één geheel met dit hoekpand, nummer 8. Waarschijnlijk is het perceel in de tweede helft van de negentiende eeuw opgesplitst en zijn toen de twee afzonderlijke panden ontstaan. Het pand staat geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het pand bestaat uit een kelder, een begane grond en een zolder met een hoge borstwering. Het geheel is gedekt met een zadeldak met dakschild aan de voorzijde. Achter het pand ligt een klein plaatsje. De voorgevel is gepleisterd met schijnvoegen op de verdieping en heeft een geschilderde plint. Rechts op de begane grond is een ingang met bovenlicht, binnen een geprofileerde deuromlijsting met kuif. De deur is vernieuwd. Links van deze ingang zijn twee vensters met een vernieuwd H-schuifraam, net als de ingang gevat in een geprofileerde omlijsting met kuif. Onder de vensters is een hardstenen lekdorpel. De lekdorpels van de twee vensters op de verdieping zijn opgenomen in een hardstenen kordonlijst. De getoogde vensters bevatten kozijnen met een duiveljagerprofilering en T-schuiframen. Rond de vensters is een getoogde, geprofileerde vensteromlijsting met kuif. De twee lage vensters ter plaatse van de zolderverdieping zijn eveneens getoogd; zij hebben een raam met binnenstijl binnen een getoogde en geprofileerde omlijsting met kuif. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met architraaf, fries met gestuukte velden en drie geornamenteerde consoles die de kroonlijst dragen.

De achtergevel is vanuit de openbare ruimte niet zichtbaar. De topgevel heeft links op de begane grond een ingang met een 2-ruits bovenlicht. Rechts hiervan zijn twee vensters met 6-ruits schuiframen. Op de eerste verdieping zijn twee vensters, waarvan één met dubbele draairamen en één met dubbele draairamen en bovenlicht. In de geveltop zijn twee kleine vensters opgenomen met een draairaam. De begane grond is geheel in gebruik als winkel. Tegen de rechter zijmuur ligt de trap naar de verdieping waar de woonvertrekken zijn. De trap naar de zolder ligt haaks op de verdiepingstrap. Op de zolder zijn slaapvertrekken en een badkamer. Het pand heeft een samengestelde eerste verdiepings- en zolderbalklaag. De eerste verdiepingsbalklaag is in de 19e eeuw gewijzigd. De moerbalken werden gehalveerd en er werden onderslagbalken aangebracht. Waarschijnlijk houdt deze wijziging verband met de splitsing tussen dit pand en het linker buurpand. De kap heeft grenen schaarspanten.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - vrijdag 3 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard