Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

256. Kleurrijke muurschilderingen

FotoLB BM 252In het pand Hinthamerstraat 138 is een zeldzaam gave, middeleeuwse interieurindeling bewaard gebleven. Foto: Marianne ter Steege

Het pand Hinthamerstraat 138 is gelegen op een diep, rechthoekig perceel dat volledig bebouwd is. Met de linkerzijgevel grenst het aan het Slijpersstraatje. Het gebouw bestaat uit een diep voorhuis met een lager achterhuis, gescheiden door een brandmuur. Het dateert in zijn geheel uit de tweede helft van de 15e eeuw. Het heeft een hoge begane grond, een eerste verdieping en een zolderverdieping, onder een zadeldak met een wolfeinde aan de voorkant. Het hoge begane-grondniveau is voorzien van een insteekverdieping, onder het achterhuis bevindt zich een half verdiepte kelder, gedekt met een enkelvoudige balklaag. Tegen de achtergevel van de hoofdbouw bevindt zich een tweede achterhuis. Dat bestaat uit twee bouwlagen onder een zadeldak, dat gedekt is met gesmoorde en oranjerode oud-Hollandse pannen. Oorspronkelijk bevond zich hierachter nog een derde – eveneens 15e-eeuws – achterhuis, dat vervangen is door een modern bouwdeel. In de 17e eeuw zijn zowel het hoofdbouwdeel als het tweede achterhuis voorzien van een nieuwe kapconstructie.

De gepleisterde neo-classicistische lijstgevel is twee vensterassen breed. De gevel is in een opvallend bruine kleur geverfd, ter hoogte van de pui is in het pleisterwerk een blokmotief aangebracht. De pui is opgebouwd uit een groot ongedeeld raam op een lage, natuurstenen borstwering, met rechts hiervan een deur. Hierboven zijn drie getoogde bovenlichten geplaatst, die gevat zijn in een geprofileerde omlijsting. Op de verdieping zijn twee schuivende T-vensters (laat 19e-eeuws). De gevel eindigt met een sobere kroonlijst met bakgoot. De linkerzijgevel, grenzend aan het Slijpersstraatje, bevat middeleeuws muurwerk. De gevel heeft een sterke scheefstand (pandinwaarts), waardoor de dakrand uitsteekt. Onder de dakrand bevindt zich een gemetselde bloktandlijst ter beëindiging van de gevel. De achtergevel heeft een gecementeerde topgevel, waartegen een uitpandig rookkanaal is geplaatst.

In dit pand is een zeldzaam gave, middeleeuwse interieurindeling bewaard gebleven. Grote delen van uitbundige,kleurrijke interieurbeschilderingen zijn hier teruggevonden. Het bevat bovendien nog de gehele 15e- en 16e-eeuwse, houten balkconstructie. Op alle wanden van de achterkamer op de begane grond zit een laatgotische muurschildering. Bestaande uit ranken met gestileerde bloemen en enkele verscholen beestjes. Op de linker zijmuur is tussen de vensters een groot deel van een engel bewaard gebleven, met krulharen en een roodgeel gekleurde vleugel. De schildering op de rechterwand is in de 16e eeuw vernieuwd. Deze vroegrenaissance schildering bestaat uit een grote cartouche met omkaderde, tweeregelige tekst met aan de onder- en bovenzijde in het midden een mannenhoofdje.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 2 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard