Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

255. Fraaie klokgevel

FotoLB BM 255Het pand Kerkstraat 41 heeft een fraaie klokgevel. Foto: Marianne ter Steege

Het pand Kerkstraat 41 is een winkel-woonhuis dat in de kern uit de 15e eeuw dateert. Dit blijkt onder andere uit de kelder en de samengestelde balklagen. In de 18e eeuw wordt de voorgevel vernieuwd in de vorm van een klokgevel. In 1918 is de voorgevel nieuw opgetrokken in dezelfde hoofdvorm, maar met andere gevelopeningen. Tevens wordt de indeling van het pand gewijzigd, waarbij de tweede verdieping aan de achterzijde iets wordt ingekort ten behoeve van een dakterras. Daarbij wordt de kap gesloopt en veranderd in een plat dak met een kleine kap voorop het pand. Architect van deze verbouwing is A.J. van Kempen. In 2003 is de winkelruimte naar achter uitgebreid en zijn er op de begane grond drie doorbraken in de linker zijmuur gemaakt naar de winkelruimte in het buurpand. De trap naar de eerste verdieping werd verplaatst van halverwege het gebouw naar de kleine achterplaats, waar een overkapping werd gemaakt op het niveau van de tweede verdieping. Sinds maart 2010 staat het geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het pand heeft een kelder over de volle lengte van het gebouw, een hoge begane grond, een verdieping en een zolder. Op het voorste deel staat een zadeldak, evenwijdig aan de voorgevel, gedekt met leien in Maasdekking. Daarachter is het dak plat. Achter het hoofdhuis bevindt zich een kleine, voormalige achterplaats die overdekt is, ter hoogte van de tweede verdiepingsvloer.

De voorgevel is een symmetrische, bakstenen klokgevel in 17e-eeuwse stijl, daterend uit 1918. Op de begane grond is er tussen smalle penanten een hoge gevelopening met een winkelpui. Deze bevat onder de luifel een recente invulling, met links een etalageruit en rechts een ingang. De houten luifel en bovenlichten dateren eveneens uit 1918. De luifel hangt aan viersmeedijzeren stangen, die gedecodeerd zijn met krulwerk. Het zesdelige bovenlicht heeft stijlen met voluten en trigliefen, die een houten puilijst in de vorm van een hoofdgestel dragen. De ramen van het bovenlicht zijn gevuld met groen glas-in-lood.

Op de eerste verdieping bevinden zich twee vensters met lekdorpels onder strekse bogen. De luiken van de onderramen hebben met zandlopermotief beschilderde panelen aan smeedijzeren gehengen. De onderramen zijn dubbele draairamen, de dubbele bovenramen zijn gevuld met groen glas-in-lood. Op de tweede verdieping bevindt zich één zo’n zelfde venster. De klokgevel heeft geprofileerde zandstenen dekstukken op de schouders en op de licht getoogde top. Daartussen lopen licht vooruit stekende rollagen langs de gevelrand. Ter hoogte van de tweede verdiepingsbalklaag, het daken in de geveltop zijn smeedijzeren muurankers met rijk krulwerk aangebracht. Boven de eerste verdieping bevindt zich een gedecoreerde, smeedijzeren stang voor een uithangbord.

9e eeuw gewijzigd. De moerbalken werden gehalveerd en er werden onderslagbalken aangebracht. Waarschijnlijk houdt deze wijziging verband met de splitsing tussen dit pand en het linker buurpand. De kap heeft grenen schaarspanten.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 2 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard