Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

258. Onderdeel bierbrouwerij De Ster

FotoLB BM 258Het pand Triniteitstraat 19 is in 1888 gebouwd en was onderdeel van bierbrouwerij De Ster. Foto: Marianne ter Steege

Het pand Triniteitstraat 19 is in 1888 gebouwd en was onderdeel van bierbrouwerij De Ster. Vele jaren heeft naast het pand Triniteitstraat 8 een bierbrouwerij gestaan, die haar water uit de Binnendieze heeft gehaald. Dat was de Stoombierbrouwerij De Ster. De eigenaren bouwden in 1888 een nieuwe brouwerij, nu Triniteitstraat 19. De ster en het jaartal in de voorgevel herinneren aan de brouwerij. In 1904 is de brouwerij afgebroken, er kwamen drie huizen voor in de plaats: de huidige nummers 2, 4 en 6. In de jaren 1980 en 1990 heeft het Triniteitstraat 19 intern enkele verbouwingen ondergaan. Daarbij zijn er ook doorbraken naar het rechter buurpand gemaakt. Tot 2004 was in het pand Theater Bis gevestigd. In dat jaar verhuisde Bis naar de Verkadefabriek. Het gebouw is nu nog in gebruik als theater, c.q. cultureel centrum. Het staat geregistreerd als gemeentelijk monument.

Het pand bestaat uit een begane grond, een insteekverdieping en een zolder onder een zadeldak met de nok haaks op de voorgevel. Het dak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De brede voorgevel is opgetrokken in schoon metselwerk (kruisverband). Dit metselwerk is verlevendigd met gepleisterde speklagen, aanzet- en sluitstenen en lijsten. Links en rechts op de begane grond zit een ingang met een halfronde afsluiting. De ontlastingsboog boven deze ingangen is voorzien van gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Centraal in de gevel is de voormalige grote poort. Deze bevat nu een grote raampartij, in 1981 aangebracht. Deze voormalige poort wordt halverwege de verdieping bekroond door een puibalk met een kroonlijst. Beide ingangen links en rechts worden bekroond door een eenvoudig hoofdgestel. Hierboven zit een venster met 4-ruits raam en een ontlastingsboog met aanzetstenen en sluitsteen. Dit deel van de gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel, dat in het midden wordt onderbroken door een voormalig hijsluik, waarboven een strekse boog zit. Boven dit hijsluik is een topgevel uitgevoerd met een klein rondboogvenster met een 8-ruits raam. Dit venster ligt in een verdiept veld. Het opgaande, centrale geveldeel wordt bekroond door een hoofdgestel met fronton. In het timpaan is een ster zichtbaar en het jaartal 1888. Boven op het fronton staat een bolvormig ornament. Aan weerszijden van deze topgevel is een terugliggend deel van de gevel, dat de vorm van het zadeldak volgt. Deze heeft, zowel links als rechts, een klein rondboogvenster met 4-ruits raam. In de ontlastingsboog boven het venster zitten aanzet- en sluitstenen. Een geprofileerde lijst sluit dit deel van de voorgevel af.

De huidige indeling van het bouwwerk is het resultaat van een verbouwing in 1995. Tijdens deze verbouwing is er op de begane grond een doorbraak naar het rechter buurpand gemaakt. De vide in het voorste deel is rond 1980 tot stand gekomen. Tegen de rechter zijgevel zit de opgang naar de insteekverdieping. De balklagen in het pand en de kap dateren uit de bouwtijd (1888). Achter het pand is een ondiep plaatsje.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - zondag 28 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard