Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Bossche Monumenten 2024

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Auteur: Ed Hupkens

260. Over de Binnendieze gebouwd

FotoLB BM 260Het bouwobject Snellestraat 5-7 is voor het grootste deel over de Binnendieze heen gebouwd. Foto: Josephine Peren

Het pand Snellestraat 5-7 is in de 17e eeuw over de Binnendieze gebouwd en werd ‘De Gulde Carebeijn’ genoemd. Onder het achtergedeelte bevindt zich een kleine kelder. Mogelijk aangelegd, toen het pand in de tweede helft van de 17e eeuw met een balkvak verlengd werd. Op de plaats van de eerste achtergevel is een nieuwe dwarsmuur geplaatst. De strijkbalk tegen de verplaatste achtergevel heeft een sleutelstuk met hol-bol profilering. Dit wijst op een bouwperiode in de 17e eeuw. In de huidige situatie ligt het keldertje weer achter de achtergevel, dus buiten de plattegrond van de begane grond. Dit 17e-eeuwse pand is in de tweede heft van de 19e eeuw verbouwd en voorzien van een nieuwe voorgevel. In 1947 is de indeling van de begane grond gewijzigd en in 1988 is de huidige indeling van de winkelpui aangebracht. Sinds maart 2010 is het winkel-woonhuis een gemeentelijk monument.

Het voorhuis is over de stadsrivier de Dieze gebouwd. Het bestaat uit een kleine kelder, een hoge begane grond, twee verdiepingen en een zolder onder een mansarde kap. De nok van het dak ligt haaks op de voorgevel, het geheel is gedekt met gesmoorde kruispannen. In het dakvlak aan de voorzijde zit een dakkapel. De voorgevel is twee vensterassen breed. Die is opgetrokken in baksteen (kruisverband) en heeft een in opzet 19e-eeuwse winkelpui met houten kroonlijst. De huidige indeling van de pui is tot stand gekomen tijdens een gedeeltelijke vernieuwing in 1990. Rechts is een toegang tot de verdiepingen, links is de ingang tot de winkel op de begane grond. Zowel op de eerste als de tweede verdieping zijn twee getoogde vensters te zien met aluminium kozijnen en T-draairamen met bovenlicht. Boven de vensters is een hanenkam en er onder een hardstenen lekdorpel. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met architraaf, fries met velden en gesneden consoles onder de kroonlijst.

De winkelwoning wordt aan de rechterzijde begrensd door bebouwing. De linkerzijgevel ligt vrij, omdat het rechter buurpand terugligt. Deze zijgevel is gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Doordat het linker pand terugligt, is goed zichtbaar hoe het pand over de Dieze is gebouwd. Links op de begane grond heeft de gevel twee vensters met aluminium kozijnen en T-draairamen met bovenlicht. Dit venster wordt op de eerste en tweede verdieping in een kleinere vorm herhaald. Direct naast dit venster, dat uiterst links in de gevel gesitueerd is, zit zowel op de eerste als tweede verdieping een dichtgezet venster, waarvan het bovenlicht behouden is. Het kozijn van dit bovenlicht is eveneens in aluminium uitgevoerd. Ter hoogte van de eerste verdiepingsbalklaag zijn verscheidene muurankers zichtbaar (staaf-, kruis- en S-ankers) Op de verdiepingen zijn staafankers zichtbaar. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige gootlijst.

8


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 2 mei 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard