Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Koosje schrijft 2018

Kwakende kikkers op het droge

In de zomerse maanden is hier elke zondagochtend gratis begeleid Actief Ontspannen in het park. Een erg leuk initiatief waarbij steeds wisselende docenten de bezoekers de fijne kneepjes van verschillende yogavormen bijbrengen.

Twee weken geleden besloot ik met enkele vriendinnen een kijkje te nemen. Ik zag al snel dat ik de flyer niet goed gelezen had. Het bleek die ochtend ouder-kinderyoga te zijn, maar we mochten meedoen. We hebben immers allemaal een kind in ons. Om de spanningsboog gespannen te houden deden we vooral korte oefeningen. Ik dwaal meestal snel af dus op zich niets mis mee. Het was erg leuk en de afgelopen zondag besloot ik te gaan voor het volwassenwerk. Het was erg druk in het park. Ieder zoekt zo zijn hobby. Enkele vissers reden met een grote aanhanger achter de brommer naar hun hengelstek. Aan de bagage op de kar te zien een meerdaags project met vistent en andere hulpstukken. Hardlopers perfectioneerden in cadans hun rondje, ouders probeerden hun kleintjes met zijwielen op het wandelpad te houden.

IMG 20180729 114500Ik was wat laat en zag vanaf een afstand mensen oefeningen doen. Blijkbaar om op te warmen, het leek alsof ze tassen boven hun hoofd tilden en flink stretchten. Ik maakte wat tempo en kreeg het er op voorhand al warm van, dit was dus blijkbaar het echte werk. Toen ik dichterbij kwam merkte ik dat ik het niet goed had gezien. Tja, ik had mijn computerbril nog op. Iets verderop bevond zich ‘mijn’ groepje onder de grote boom. Nou ja, groepje is wat minimalistisch aangeduid, ik schat dat zeker zestig yoga liefhebbers zich rond yogadocente Maria Palmen hadden geschaard. 

De grote boom verspreidde een aangenaam windje. De boom was wel wat van slag. Door het warme weer liet hij nu al erg veel kleine eikeltjes vallen. Ik was blij met mijn iets dikkere matje. Ik keek in het rond, oud en jong, een oud-collega en enkele bekenden van de speksteen-les, waaronder Maud.

Maria stelde zich voor en startte haar instructie waarbij alle grote en kleine gewrichten werden losgedraaid. Dat bleken er veel. Liggend op de buik maakten we contact met ons middenrif. Een juiste ademhaling is de basis bij alles wat je doet. Eenmaal goed geaard gingen we van start met dierenoefeningen. De eerste oefening, de krokodil, is handig als je geneigd bent beter voor de ander dan voor jezelf te zorgen. We knikten en masse.

Ga op je buik liggen. Strek je armen voor je uit. Met een inademing til je je handen (armen) en voeten (gestrekte benen) op. Probeer drie keer even in deze houding te blijven en probeer hierbij als een krokodil onder je armen door naar links en rechts te kijken.

Ik keek naar links en zag deelneemster Maud ook als krokodil loeren, Ik moest ervan lachen en viel plat neer.
Na de adelaar, de hond en de hagedis kwamen we op bekender terrein, namelijk de aap. Deze oefening is voor het meer zorgelijke type, die zich alleen voelt en minder vrolijk is.

Ga zitten en spreid je armen op schouderhoogte. Buig je ellebogen en steek handpalmen naar voren. Laat je armen om en om vallen. Terwijl je uitademt breng je de schouderbladen naar elkaar toe. Maak daarbij diep vanuit je buik, een aapgeluid.

Hier lieten de ware bokito’s zich horen. We konden zo door naar Blijdorp in Rotterdam.
Ook de vlinder en de schildpad passeerden en het werd de hoogste tijd om uit de comfortzone te komen. De kikker diende zich aan. Een oefening voor diegene die alles onder controle wil houden en geneigd is vast te houden aan wrok, boosheid en verdriet.

Ga op je hurken zitten en spring in het rond. Kom zo hoog mogelijk van de grond.

De soepelsten onder ons sprongen wild in het rond. Met mijn vervelende heupzenuw in het achterhoofd leek het me geen goed idee deze uitdaging aan te gaan. Maud wel, ze ging zo op in haar gekwaak dat ze zich in hoog tempo richting het water van de IJzeren Vrouw bewoog.
We sloten af met enkele ontspanningsoefeningen, waarbij we onze ademhaling controleerden.
Maria gaf ons tot slot een mooie opdracht mee.

Stel je voor dat je een lampje op je buik hebt, misschien een lampje van zestig watt, honderd watt, een straallamp of nog groter een bouwlamp. Maak zelf uit met welk wattage je schijnt. Soms kies je voor wat zachter dan weer feller licht.

Nadat ik in de Boeddha pot een kleine bijdrage had geleverd wandelde ik ontspannen naar huis. Wat een leuke activiteit! Met een maximaal opgeladen lampje kijk ik alweer uit naar komende zondag.

www.yogabijmaya.nl

Gepost door Koosje de Leeuw

 


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - maandag 26 februari 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard