Iedere zondag en woensdag
van 11:00 - 13:00 uur bij
ROS-Radio/ROS-TV-krant,
ZIGGO kan. 43 en Trinet kan. 532
Iedere zondag van 13:00 - 15:00 uur
en dinsdag van 12:00 - 14:00 uur bij
Lokaal 7, FM 107.4 en Lokaal7-app
en maandag en vrijdag van 18:00 - 20:00 uur bij Streektaalradio.nl
en natuurlijk 24 uur per dag
via onze website.

Koosje schrijft 2020

Sociale onthouding

corona DVHN 1Foto: DvhN

De wereld is van slag, de bloemknoppen schieten verwonderd de lucht, ze begrijpen het Nederlandse weer niet helemaal. Het pindakaaspotje voor de vogel blijft vol. Sommige vogels zijn de weg kwijt en vliegen niet naar warmere oorden.En wij, wij maken ons deze zomer door het corinavirus misschien wel op voor een vakantie aan de Costa del Zeelandia. 

We zijn hier in Brabant licht beduusd nu Rutte een zevendaagse sociale onthouding heeft afgekondigd. Het virus houdt ons in spanning. Doemdenkers plunderen in de supermarkt de schappen leeg en hamsteren wc-rollen en bruine bonen alsof er een oorlog op komst is.

Toch heeft het ook een goede kant. De meer dan ruime voorraad in de keukenkastjes kan eindelijk eens slinken. In een van de rommellades vond ik een flesje met desinfecterende gel, op internet is het blijkbaar goud waard. Ik vond ook twee potjes scrub, extra handig voor een mindful wasmoment van de handen. Ik droog mijn handen met de meest harde handdoek. Normaal gaan mijn afdankertjes naar de boerderij voor het drogen van de koeienuiers. Nu komen ze goed te pas. De twee mondkapjes die overgebleven zijn na de ontgroening van de tuin koester ik, voor het geval dat … De deurklinken krijgen een extra beurt, zo ook de trapleuning. Ik neem de toetsen van de laptop en het scherm van de mobiel preventief ook even mee. Tevreden kijk ik rond, het is hier spic en span.

Ellebogen
Sinds jaren heb ik hyper reagerende luchtwegen. Als ik van de warmte in de koude kom reageren de trilharen van mijn longen. Ik krijg dan een irriterende droge kuch. Af en toe produceer ik een explosieve nies die gepaard gaat met veel kabaal. Tijd om een van de ellebogen op te zoeken is er niet. Dat is lastig. In de supermarkt kreeg ik enkele dagen geleden een venijnige opmerking. Met het schaamrood op de kaken rekende ik mijn producten af. Wat een vondst is dat contactloos betalen overigens. Geen bezoedeld papieren geld meer in je ontsmette hand. Wel even thuis de girokaart smetvrij maken.

Zeven dagen onthouding
Die onthouding die Rutte komt hier slecht uit. Op 12 maart zijn mijn broer Jan en ik jarig. Jan wordt 65, ik enkele jaren ouder. Kussen is er niet bij, ook niet in de lucht. Voethuggen zal het ook niet worden want zijn kroonjaar wordt even niet gevierd. De verjaardag wordt verplaatst. De familie WhatsApp staat op scherp, onze sociale contacten zullen door de onthouding niet opdrogen. Dat is een geruststelling.

Tot slot:
Zeven dagen onthouding, we zullen het meemaken. Ben je ziek of nog erger in quarantaine en voel je je sociaal geïsoleerd?
Klik dan hieronder op het mooie lied van Guus Meeuwis.
‘Brabant, want daar brandt nog licht!’ Daar knap je van op!

Gepost door Koosje de Leeuw


© 2011 - 2024 'n Lutske Brabants - donderdag 18 april 2024 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard